Kochamy roladki i połączenie mięsa z warzywami. Taki zestaw doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale można je też zaserwować na ciepłą przekąskę. Zwłaszcza jeśli nie sięgniemy po surowe mięso, a po wędlinę. A nawet po dwa rodzaje wędliny. Będzie pysznie i pożywnie, a potrawę tę zrobicie łatwo i szybko.
Wartość odżywcza szpinaku
Szpinak to zielone warzywo, które słynie ze swoich wartości odżywczych. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy C i K, a także z grupy B. W składzie szpinaku znajduje się też dużo soli mineralnych. Wśród nich: żelazo, wapń, potas i magnez. Szpinak dostarcza nam też błonnika i przeciwutleniaczy. W jego składzie znajduje się jednak jeden składnik, na który warto uważać. To kwas szczawiowy, sprzyjający powstawaniu kamieni nerkowych i zmniejszający biodostępność niektórych minerałów. Z tego powodu szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w wapń. Należą do nich: jajka, mleko, śmietana, sery. I właśnie z tego powodu nasz farsz szpinakowy wzbogaciliśmy białym serem.
Jak zrobić roladki z szynki ze szpinakiem?
Do roladek z szynki farsz najlepiej przygotować z całych liści szpinaku. Dzięki temu lepiej będzie się trzymał i nie będzie wypływał w czasie pieczenia.
Przepis: Roladki z szynki ze szpinakiem
Pieczone roladki z szynki i boczku nadziewane szpinakiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże plastry szynki gotowanej
- 4 długie, cienkie plasterki wędzonego boczku (lub 8 krótszych)
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g białego sera
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuLiście szpinaku przebierz, opłucz, wrzuć na chwilę na wrzątek, odcedź. Szpinak przesmaż na maśle. Dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu, odparuj nadmiar wody. Wymieszaj go z pokruszonym, białym serem. Farsz przestudź.
- Formowanie i pieczenie roladekFarsz podziel na 4 części. Każdą z nich wyłóż na plasterek szynki i zwiń roladkę. Każdą roladkę owiń plasterkiem boczku. Roladki ułóż w naczyniu do zapiekania natłuszczonym olejem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Inny sposób przygotowania roladek z szynki ze szpinakiem
Nasze roladki z szynki, boczku i szpinaku upiekliśmy w piekarniku. Jednak można je też upiec na grillu lub usmażyć na patelni. Tu warto jednak dokładniej owinąć farsz wędliną, by nadzienie nie wypłynęło w czasie obracania. Można też pomóc sobie wykałaczkami lub kuchenną nicią.
Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salonyCzytaj też:
Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę