Kasza pęczak to jedna z tradycyjnie stosowanych w kuchni polskiej kasz gruboziarnistych. W mojej kuchni do niedawna pęczak gościł sporadycznie – dodawałem go przede wszystkim do zup i czasem farszu gołąbków. Szukając kulinarnych inspiracji, natrafiłem na kilka przepisów z pęczakiem w roli głównej, które postanowiłem wypróbować. Przekąska z poniższego przepisu gości na moim stole bardzo często. Staram się też eksperymentować, dodając do kaszy różne dodatki.
Sałatka z kaszy pęczak wyśmienicie smakuje i ma prosty skład
Kasza pęczak z grzybami, cebulą, zielonym groszkiem, czosnkiem i marchewką to danie, które zachwyca prostotą i bogactwem smaków. Przepis łączy tradycyjne smaki kuchni polskiej z nowoczesnym podejściem do gotowania – zdrową przekąskę z kaszy pęczak możesz przygotować, wykorzystując resztki z lodówki oraz dopasowując przepis np. do stosowanej diety. Co więcej, posiłek jest pełen wartości odżywczych, zapewnia długie uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu i nie zawiera wielu kalorii. Dzięki połączeniu pęczaku, warzyw, ziół i przypraw, których zestaw możesz dowolnie modyfikować, przygotujesz również idealny posiłek do pracy (przekąskę możesz podgrzać w mikrofalówce).
Jak zrobić zdrową przekąskę z kaszy pęczak?
Aby przygotować sałatkę z kaszy pęczak, potrzebujesz garnka, w którym ugotujesz kaszę oraz patelni, na której podsmażysz warzywa. Czas przygotowania potrawy to około 30 minut – kasza pęczak gotuje się dość długo. Możesz również przygotować potrawę na patelni, robiąc kaszotto. W tym przypadku przygotowanie zdrowej przekąski zajmuje około 40 minut i wymaga użycia dwóch patelni lub patelni i rondelka, w którym podsmażysz pieczarki, marchewkę i groszek. Polecam zrobić to danie w obu wersjach i wybrać swoją ulubioną.
Przepis: Sałatka z kaszy pęczak i warzyw
To pyszna i zdrowa wegańska przekąska z kaszy pęczak, pieczarek, zielonego groszku, marchewki, czosnku oraz cebuli.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 g suchej kaszy pęczak
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 8 średnich pieczarek
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki mrożonego groszku lub groszku konserwowego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę pęczak ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Możesz ugotować kaszę pęczak w woreczkach lub kaszę sypką. 200 g sypkiej kaszy pęczak to około 1 i 1/2 szklanki – na tę ilość kaszy zagotuj 3 szklanki wody i dodaj 1/2 łyżeczki soli. Kaszę gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki przekąski.
- Przygotowanie warzywPieczarki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Mrożony groszek przelej ciepłą wodą i odsącz na sitku. Jeżeli chcesz dodać do potrawy groszek konserwowy, to odsącz go na sitku z zalewy.
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Na podsmażoną z czosnkiem cebulę dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu do momentu, aż zaczną się rumienić. W międzyczasie kontroluj stopień miękkości kaszy pęczak. Gdy pieczarki się zrumienią, dodaj pokrojoną w słupki marchewkę oraz rozmaryn i smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły.
- Dodanie bulionuZalej podsmażone warzywa bulionem i gotuj na średnim ogniu, redukując nadmiar płynu. Gdy pieczarki i marchewka zmiękną, dodaj zielony groszek i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.
- Łączenie składnikówNa patelnię z podsmażonymi warzywami dodaj ugotowaną i odsączoną z nadmiaru wody kaszę pęczak. Wymieszaj składniki i dopraw potrawę solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Z czym podawać zdrową przekąskę z kaszy pęczak?
Kasza pęczak z warzywami to samodzielny posiłek, który szybko redukuje głód i zapewnia długie uczucie sytości. Potrawę podawaj na ciepło. Możesz udekorować danie natką pietruszki.
Jak zrobić zdrową przekąskę z kaszy pęczak na patelni?
Jeżeli chcesz uniknąć osobnego gotowania kaszy, to możesz ją dodać na patelnię po podsmażeniu cebuli z czosnkiem. Przygotuj więcej bulionu – konieczne będzie dodawanie go na patelnię podczas gotowania kaszy. Bulion dolewaj niewielkimi porcjami, gdy kasza wchłonie wcześniej dodany płyn.
Na drugiej patelni lub w rondelku podsmaż pieczarki, marchewkę i groszek, a następnie dodaj do ugotowanej al dente kaszy i duś do miękkości warzyw.
Nie dodawaj suchego pęczaku na patelnię z podsmażonymi warzywami, bo zanim kasza zmięknie, pozostałe składniki się rozpadną.
Czytaj też:
Kroję ogórki małosolne i dorzucam 2 dodatki. Ta surówka idealnie pasuje nie tylko do dań z grillaCzytaj też:
Robię tę prostą sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla i obiadu. Syci i znika jako pierwsza ze stołu