Moja babcia tylko tak gotowała i podawała młode ziemniaki. Jeden dodatek zamieniał je w danie

Moja babcia tylko tak gotowała i podawała młode ziemniaki. Jeden dodatek zamieniał je w danie

Dodano: 
Gotowane ziemniaki
Gotowane ziemniaki Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Młode ziemniaki potrafią doskonale smakować. Trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Na tym doskonale znała się moja babcia, która robiła je w najprostszej wersji, a były pyszne. Same starczały za obiad.

Młode ziemniaki to prawdziwa odmiana od tych ubiegłorocznych. Mają delikatny smak i konsystencję, bo w dużej mierze składają się z wody i zawierają niewiele skrobi. Z tego też powodu warto przygotować je i podać nieco inaczej, niż stare ziemniaki. Odpowiednio ugotowane i podane same w sobie są przepyszne. Oczywiście można do nich podać prosty, wiejski przysmak, który jest doskonały na upalne dni.

Czy trzeba obierać młode ziemniaki?

Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę, której nie trzeba usuwać. Co więcej, to właśnie w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Dlatego lepiej ich nie obierać. Tak naprawdę młode ziemniaki wystarczy dokładnie wyszorować, np. przy użyciu szczoteczki czy druciaka (taki sprzęt warto przeznaczyć tylko do ziemniaków) i opłukać. By ich szorowanie szło sprawniej, wcześniej warto je namoczyć, pozostawiając na 5 minut w zimnej wodzie.

Jak ugotować i podać młode ziemniaki?

Moja babcia przyrządzała ziemniaki w najprostszy, możliwy sposób i były przepyszne. Co więcej, nie były one dodatkiem do obiadu, a jego podstawą. Wystarczyło podać je z prostym dodatkiem, jakim było mleko zsiadłe. Można je oczywiście zastąpić maślanką lub kefirem. Te napoje najlepiej smakują, gdy są dobrze schłodzone.

A jak ugotować i podać młode ziemniaki? Moja babcia zwykle szorowała je szczoteczką i dokładnie płukała. Potem w garnku zagotowywała wodę, soliła ją i wkładała do niej ziemniaki. W zależności od wielkości, bulwy gotowały się 15-20 minut. Oczywiście najsmaczniejsze były te malutkie, choć trudniej się je oczyszcza. Do gotujących się ziemniaków babcia czasem wrzucała ząbek czosnku czy listek laurowy. Choć muszę przyznać, że najbardziej lubiłam jedynie posolone ziemniaki.

Gdy ziemniaki były już odpowiednio miękkie, co babcia sprawdzała, wbijając w nie widelec, odcedzała je. Potem wystarczyło do nich dodać 1-2 łyżki masła, posypać je świeżym, posiekanym koperkiem i wstrząsnąć porządnie garnkiem, by ziemniaki dobrze pokryły się dodatkami.

Proste dodatki, które zamienią młode ziemniaki w obiad

Choć tak ugotowane ziemniaki można podać do pieczonych mięs czy ryb, to jednak najlepiej smakują z najprostszymi dodatkami. O jednym, czyli o zsiadłym mleku, wspomnieliśmy już wcześniej. Jednak bardzo smacznym dodatkiem do młodych, gotowanych ziemniaków jest też sadzone jajko. Powinno być tak usmażone, by białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Obok jajka można też podsmażyć trochę cebulki, która wyśmienicie podkręca smak ziemniaków.

Czytaj też:
Zapiekam młode ziemniaki z 2 składnikami. Moja rodzina kocha to proste i szybkie danie na obiad i jako dodatek
Czytaj też:
Smażę ziemniaki na patelni i wybijam na nie jajka. To danie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Źródło: smaki.pl