Podduszam mięso i dodaję suchy makaron. Lasagne z patelni to pomysł na pyszny, szybki obiad

Podduszam mięso i dodaję suchy makaron. Lasagne z patelni to pomysł na pyszny, szybki obiad

Dodano: 
Lasagne z patelni
Lasagne z patelni Źródło: Shutterstock / Nieschefart
Lubię przyrządzać lasagne, ale tylko tę z patelni. To proste i wygodne rozwiązanie, bo używam wyłącznie jednego naczynia. Makaron wychodzi sprężysty, sos kremowy, a cała potrawa bardzo smaczna.

Lasagne to bardzo smaczna potrawa kuchni włoskiej. Lubię ją jeść, lecz nie przepadam jej przyrządzać. Muszę bowiem oddzielnie przygotować farsz i sos beszamelowy, podgotować makaron, a potem całość przekładać w naczyniu do zapiekania. Za dużo brudzenia i za dużo pracy. Jednak ostatnio wpadłam na pomysł, jak podobne w smaku danie przyrządzić w jednym naczyniu. Użyłam do tego celu patelni, a danie było zaskakująco smaczne.

Czy trzeba podgotowywać makaron do lasagne?

Podgotowywanie makaronu do lasagne teoretycznie nie jest konieczne. Płaty suchego ciasta powinny bowiem ugotować się w sosie, którym się je przekłada. Jednak parę razy zdarzyło mi się, że makaron po zapieczeniu lasagne był nadal suchy i twardy. Trudno bowiem tak dopasować ilość i gęstość sosu, by makaron zdołał się ugotować i po wchłonięciu potrzebnej ilości wody, sos miał odpowiednią gęstość. Dlatego ja zawsze lekko podgotowuję płaty makaronu do lasagne. Gotuję je do czasu, aż staną się elastyczne, a potem odcedzam je i zalewam zimną wodą. Po osączeniu, przekładam nimi warstwy farszu. Cała operacja jest niestety dosyć pracochłonna, dlatego nie przygotowuję lasagne zbyt często.

Jak zrobić lasagne z patelni?

Przygotowanie lasagne z patelni trzeba zacząć od przyrządzenia sosu. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie, należy dodać suchy makaron i gotować całość na niedużym ogniu mniej więcej tyle czasu, ile zaleca producent makaronu na opakowaniu. Ja do lasagne z patelni nie używam płatów ciasta, a makaronu w postaci szerokich wstążek. Całość łatwiej jest bowiem mieszać.

Przepis: Lasagne z patelni

Makaron z sosem bolońskim przyrządzony na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
660 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu lub gorącej wody
  • 200 g makaronu wstążki
  • bazylia
  • kminek
  • sól, pieprz
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z olejem. Dodaj mieloną wołowinę, przesmaż, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Mięso oprósz solą i pieprzem, dodaj wino, gotuj na średnim ogniu, aż odparuje. Dodaj trochę bazylii i kminku oraz gorący bulion i przecier pomidorowy. Mięso duś na niedużym ogniu, aż będzie miękkie.
  2. Dodawanie makaronu i mozzarelliSos mięsny dopraw do smaku, dodaj do niego suchy makaron, wymieszaj i gotuj, aż makaron będzie półmiękki. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, a makaron będzie nadal twardawy, wlej na patelnię odrobinę gorącej wody. Gdy makaron będzie już prawie dobry, na wierzchu potrawy połóż plasterki mozzarelli. Patelnię przykryj i trzymaj całość 2-3 minuty na małym ogniu, aż ser się rozpuści.

Inna wersja lasagne z patelni

Lasagne z patelni możesz zrobić nie tylko z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Doskonale smakuje też w wersji ze szpinakiem i sosem śmietanowym. W tym celu musisz najpierw podsmażyć cebulę, przesmażyć ją ze szpinakiem i czosnkiem. Potem całość zalać śmietanką, dodać suchy makaron i gotować na niedużym ogniu, aż makaron będzie odpowiednio miękki. Do sosu możesz też dodać trochę twarogu, by zagęścić farsz.

Czytaj też:
Najprostsza wersja penne na obiad. To tanie i pyszne danie robię w 10 minut
Czytaj też:
Makaron z patelni to mój sposób na szybki i łatwy obiad. Wystarczą proste składniki i 30 minut