Truskawki z Grecji sprzedawane jako polskie? Są wyniki kontroli na rynkach

Truskawki z Grecji sprzedawane jako polskie? Są wyniki kontroli na rynkach

Dodano: 
Truskawki
Truskawki Źródło: Shutterstock / Dusan Petkovic
Ziemniaki i truskawki z południa Europy były sprzedawane bez odpowiednich oznaczeń. Handlowcy i konsumenci mogli być wprowadzani w błąd.

Zakończyły się pierwsze kontrole giełd rolno-spożywczych w Krakowie, Poznaniu, Lublinie, Rzeszowie, Szczecinie i Warszawie, które Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła razem z Państwową Inspekcją Sanitarną. – Chcemy chronić polskich producentów przed nieuczciwą konkurencją ze strony zagranicznych producentów żywności, dlatego działania te będą kontynuowane – podkreślał wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak, kiedy kontrole się rozpoczynały.

Truskawki greckie jako truskawki polskie?

Inspektorzy sprawdzili w sumie 17 podmiotów i skontrolowali jakość handlową 73 partii pomidorów, ogórków, sałaty, młodej kapusty, truskawek i ziemniaków. Nieprawidłowości stwierdzono w 10 podmiotach i dotyczyły głównie znakowania produktów krajowych i zagranicznych.

Wymagania jakościowe zakwestionowano tylko w przypadku jednej partii pomidorów koktajlowych cherry (Hiszpania), z uwagi na objawy zepsucia – widoczne objawy pleśni.

IJHARS w swoim komunikacie podaje listę wykrytych nieprawidłowości, to m.in.:

  • całkowity brak oznakowania (np. truskawki z Grecji, kapusta z Macedonii, ziemniaki z Rumunii),
  • brak oznakowania w języku polskim,
  • brak kodu identyfikującego partię, tj. ziemniaki z Hiszpanii.

„W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wobec podmiotów wprowadzających do obrotu produkty niespełniające wymagań jakości handlowej prowadzone są postępowania administracyjne, których konsekwencją będą sankcje przewidziane prawem” – podkreśla IJHARS.

Każdego roku, nim w Polsce na dobre zacznie się sezon truskawkowy, owoce z Grecji, czy z Serbii, są dużo tańsze na hurcie od polskich truskawek. Podobnie jest z ziemniakami i innymi młodymi warzywami. To sprawia, że niejednokrotnie konsument jest wprowadzany w błąd: kupuje truskawki greckie, będą przekonanym, że to owoce z polskich upraw.

Jak rozpoznać polskie truskawki?

Trzeba pamiętać, że sprzedawca ma obowiązek informować o pochodzeniu owoców i warzyw oraz oznakować je w sposób widoczny dla klienta. Choć rozróżnienie polskich owoców od tych pochodzących z Grecji czy Serbii może się wydawać trudne, to jest kilka szczegółów, na które warto zwrócić uwagę. Przede wszystkim wybarwienie: polskie truskawki powinny być czerwone przy szypułkach, podczas gdy te, które musiały być zebrane lekko niedojrzałe ze względu na dłuższy transport, są lekko zielone. Polskie truskawki zwykle mają też bardziej intensywny zapach, a ich szypułki są intensywnie zielone i niezwiędnięte.

Czytaj też:
Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste
Czytaj też:
Robię puszyste ciasto drożdżowe, dodaję truskawki i specjalną kruszonkę. To najlepsze sezonowe drożdżówki

Źródło: IJHARS, smaki.pl