Ta tortilla z hummusem to, można powiedzieć, kryzysowy sposób na szybką i zdrową przekąskę. Takie tortille można też zjeść na kolację lub lekki obiad. Dlaczego kryzysowy? Bo można zrobić ją łatwo, kiedy przyjdą niespodziewani goście i można dodać do niej to, co akurat masz w lodówce. Najważniejsze składniki to gotowe tortille i gotowy hummus.
Jak zrobić błyskawiczne tortille z hummusem?
Zawsze staram się mieć w domu składniki na hummus, czyli puszkę cieciorki i słoik pasty sezamowej (tahini), ale przyznam, że sięgam też po kupne, gotowe pasty. Wystarczy, że masz tortille i słoiczek czy opakowanie hummusu, a rewelacyjną przekąskę zrobisz błyskawicznie. Wystarczy ułożyć wszystko na placku i zawinąć.
Przepis: Tortilla z hummusem i warzywami
Proste danie na każdą okazję.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 tortille
- 8 łyżek hummusu
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g miksu sałat
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie tortilliTortille wysmaruj grubo hummusem. Nałóż na każdą porcję sałat, posiekaną papryczkę, kukurydzę i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Skrop wszystko oliwa, dopraw solą i pieprzem. Zawiń każdą tortillę ciasno w rulon.
Dodatki w przepisie są przykładowe. Są to składniki, które zwykle mam w kuchni i taką wersję tortilli bardzo lubię. Ale robiąc tortille z hummusem, po prostu zrób przegląd lodówki. Świetnie tu będzie pasować także awokado, różnego rodzaju sery, szynka, łosoś i inne warzywa. Świetną opcją, którą sama też lubię, jest tortilla z hummusem, awokado (koniecznie skropione sokiem z cytryny lub limonki), rukolą i świeżym ogórkiem. Tortille z hummusem można także podawać na ciepło. Wówczas gotową tortillę należy położyć na patelni i podsmażyć z obu stron.
Międzynarodowy Dzień Hummusu to okazja, żeby spróbować słynnej pasty lub przyrządzić coś z jej dodatkiem. Ale oczywiście po hummus warto sięgać częściej. – Hummus staje się nieodłącznym elementem naszej diety, oferując nie tylko bogactwo smaków, ale także wartości odżywcze. Coraz częściej pojawia się jako wszechstronny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma daniami, które spotykamy na polskich stołach – mówi Dawid Zielkowski, Marketing Manager Perla Polska. Ekspert również zdradza swoje ulubione dodatki do tortilli z hummusem: to cukinia, suszone oregano, pomidor, garść roszponki lub sałaty, oraz sól, pieprz i oliwa do smaku.
Dlaczego warto jeść hummus?
Jego główny składnik to ciecierzyca, która zawiera białko roślinne, błonnik, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Dodatek tahini dostarcza zdrowych tłuszczów i wapnia, a oliwa z oliwek, która również jest składnikiem pasty, bogata jest w korzystne dla serca nienasycone kwasy tłuszczowe.
Czytaj też:
Dodaję do kawy łyżeczkę popularnej pasty. Pobudzi metabolizm i poprawi zdrowie sercaCzytaj też:
Miksuję proste składniki i robię zdrowe smarowidło. Poznaj mój przepis na domowy hummus