Była już kawa z olejem kokosowym, złota kawa z kurkumą czy nawet kawa z solą. Dziś jednak proponujemy ci kawę z tahini. Ten nieoczywisty dodatek sprawi, że kawa będzie smakować inaczej, niż zwykle, a jednocześnie zyska też cenne właściwości.
Co to jest tahini?
Tahini to znana przede wszystkim w kuchni Bliskiego Wschodu pasta zrobiona z ziaren sezamu. Pastę tahini robi się z uprażonych i zmielonych ziaren sezamu. Podczas procesu mielenia na gładką pastę uwalnia się tłuszcz zawarty w ziarenkach. Dobrej jakości tahini nie powinna mieć w składzie żadnych innych dodatków oprócz samych ziaren sezamu. Taka pasta czasem się rozwarstwia i na wierzchu jest widoczny olej – wówczas wystarczy przed użyciem dokładnie wymieszać tahini.
Tahini jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnego hummusu, ale można ją także wykorzystywać jako dodatek do zup, sosów, owsianek, jogurtu czy różnego rodzaju koktajli. Można też na bazie tahini zrobić ciasteczka (podobnie jak z wykorzystaniem masła orzechowego).
Jak zrobić kawę z tahini?
W tym przypadku nie ma żadnej wielkiej filozofii: wystarczy do zaparzonej kawy dodać łyżeczkę pasty tahini i dokładnie wymieszać. Niektórzy razem z tahini dodają także mleko – tu trzeba znaleźć swoją ulubioną opcję. Można kawę z tahini zmiksować, będzie wówczas bardziej kremowa i zyska delikatną piankę. Gotową kawę z tahini można posypać kilkoma ziarenkami sezamu, gorzkim kakao albo szczyptą cynamonu.
Czy kawa z tahini jest zdrowa?
Tahini jest kaloryczne, jednak nie należy się tym martwić. Ta pasta to źródło zdrowych tłuszczów i innych cennych dla zdrowia elementów – zawiera m.in. witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo i potas. Tahini wspiera zdrowie serca i układu krążenia. Kawie z tahini przypisuje się często właściwości odchudzające. Bez wątpienia taka kawa pobudzi metabolizm (także dzięki samej kawie i zawartej w niej kofeinie), ale też sprawi, że będziesz się czuć bardziej syty.
Czytaj też:
Miksuję proste składniki i robię zdrowe smarowidło. Poznaj mój przepis na domowy hummusCzytaj też:
Różowe mleko buraczane wygląda i smakuje obłędnie. Jak zrobić pink latte?