Syrniki to danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej, którego smak przypomina nieco smak słodkiego farszu serowego do naleśników z serem lub tradycyjnego sernika. Po raz pierwszy jadłem je, gdy spędzałem urlop na Podlasiu. W tych placuszkach zakochała się cała moja rodzina, więc przepis na nie mam w ulubionych i często po niego sięgam.
Jak zrobić syrniki?
Przygotowanie syrników nie jest trudne. Sekret tego prostego dania tkwi w wysokiej jakości składnikach. Tradycyjne syrniki powstają z pełnotłustego lub półtłustego twarogu, który nie jest kwaśny w smaku, ale możesz również przygotować smażone placuszki serowe z serka cottage cheese, który od niedawna cieszy się ogromną popularnością wśród m.in. osób uprawiających różne dyscypliny sportowe i dbających o wygląd sylwetki. Jeżeli chcesz przygotować syrniki z serka cottage cheese, to odsącz go na sitku, zanim dodasz pozostałe składniki potrawy.
Do masy serowej możesz dodać cukier lub ulubiony zamiennik białego cukru, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury, ziarenka z laski wanilii i inne składniki – ja często robię syrniki z dodatkiem smażonej skórki pomarańczowej lub pokrojonych na małe kawałki rodzynek.
Porada: nie kładź na patelni zbyt wielu syrników jednocześnie, bo mogą puścić wodę i zaczną się gotować. Najlepiej smażyć placuszki serowe małymi partiami.
Przepis: Syrniki
Te małe placki serowe, przygotowywane są głównie z twarogu, który jest mieszany z jajkami, mąką i cukrem. Formuje się je w małe okrągłe placuszki i smaży na patelni do uzyskania złotego koloru.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu w kostce
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 3-4 łyżki klarowanego masła
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtoczenia syrników przed smażeniem
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSer twarogowy i jajka wyjmij z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Łączenie składnikówSer twarogowy przełóż do miski i utrzyj widelcem z całym jajkiem oraz żółtkiem. Dodaj ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii, cukier i mąkę pszenną. Wymieszaj składniki ciasta serowego, które powinno mieć zwartą konsystencję. Jeżeli ser był wodnisty, to dodaj więcej mąki.
- Formowanie i obtaczanie syrnikówZwilż dłonie wodą i formuj z masy serowej okrągłe lub podłużne placuszki. Każdy placuszek z masy serowej obtocz w mące.
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (które możesz zastąpić olejem roślinnym). Smaż syrniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Z czym podawać syrniki?
Ciepłe syrniki podawaj z dodatkiem np. dżemu lub konfitury. Możesz udekorować potrawę listkami mięty lub melisy. Doskonale smakują również placuszki serowe z dodatkiem musu owocowego, gęstego soku malinowego, świeżych owoców, sosu czekoladowego, cukru pudru oraz kwaśnej śmietany. Do syrników serwowanych na deser możesz dodać ulubione lody.
Syrniki inaczej, czyli leniwe pierogi smażone
Z masy serowej na syrniki możesz także przygotować pierogi leniwe z patelni – leniwe z patelni są podawane m.in. ze stopionym masłem i cukrem. Wystarczy, że z ciasta serowego uformujesz wałek, lekko spłaszczysz go nożem lub tłuczkiem, pokroisz na kluski o kształcie rombu, obtoczysz każdą kluskę w mące, a następnie usmażysz na klarowanym maśle. Leniwe pierogi z patelni możesz podawać nie tylko z masłem, ale także np. z usmażoną na maśle bułką tartą lub sosem owocowym.
Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobićCzytaj też:
Czeskie placki ziemniaczane zaskakują smakiem. Sekretem są dwa dodatki