Zapiekam pomidory z tym serem i dodaję do makaronu. Szybki obiad w śródziemnomorskim stylu

Zapiekam pomidory z tym serem i dodaję do makaronu. Szybki obiad w śródziemnomorskim stylu

Dodano: 
Feta pieczona z pomidorami
Feta pieczona z pomidorami Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Próbowałeś już pieczonej fety? To rozpływająca się w ustach wersja popularnego sera, a jeśli dodasz do tego pomidorki i aromatyczne przyprawy – masz przepyszny obiad lub kolację.

Był czas, kiedy pieczona feta królowała na TikToku i Instagramie. Wszyscy piekli fetę z najróżniejszymi dodatkami. Nic dziwnego – to proste, efektowne i obłędnie smaczne danie. My dziś proponujemy jedną z najprostszych wersji, czyli fetę pieczoną z pomidorkami koktajlowymi.

Jak zrobić pieczoną fetę z pomidorami?

W tym przepisie nie ma nic trudnego: wystarczy wszystkie składniki ułożyć w naczyniu i zapiec. Ważny jest dodatek aromatycznych ziół oraz dobrej jakości oliwy z oliwek (dobra oliwa potrafi wynieść to danie na mistrzowski poziom, dlatego warto na to zwrócić uwagę). Czosnek najlepiej piec w łupinkach, a potem wycisnąć miękką zawartość do dania. Jeśli lubisz czosnek, dodaj nawet całą główkę: wówczas rozkrój ją w poprzek na pół i obficie skrop oliwą, a potem wyciśnij cały miąższ łupin.

Przepis: Pieczona feta z pomidorami

Prosty sposób na danie w śródziemnomorskim stylu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
655 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie seraW naczyniu żaroodpornym połóż ser feta i dookoła pomidorki. Dołóż ząbki czosnku w łupinkach. Skrop obficie oliwą i posyp przyprawami. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyciśnij czosnek z łupinek.

Do pieczonej fety możesz dodać także inne warzywa, np. cukinię, marchewkę, cebulę czy dynię. Pasują tu także wszelkie ziołowe przyprawy, nie tylko oregano i tymianek. Możesz śmiało wykorzystać dowolną mieszankę ziół typu włoskiego albo dodać do potrawy zioła prowansalskie. Świetnie sprawdzą się także świeże zioła – włóż razem z fetą i pomidorkami do brytfanki gałązki rozmarynu, tymianku czy majeranku.

Z czym jeść pieczoną fetę?

Pieczoną fetę można jeść na różne sposoby. Można ją na przykład wyjadać prosto z brytfanki, zgarniając kremowy ser i upieczone pomidorki kawałkiem bagietki. Ale pieczona feta z pomidorami jest także doskonałym dodatkiem do makaronu. Możesz rozgnieść ser i wymieszać z pomidorkami, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Potem wrzucić do tego ugotowany makaron, wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki i genialny posiłek, który możesz podać na obiad lub kolację, gotowy. To danie śmiało możesz też zaserwować gościom.

Czytaj też:
Szparagi w tym cieście to mój sezonowy hit. Zawsze robię podwójną porcję
Czytaj też:
Do tych pieczonych ziemniaków z twarogiem nie potrzebuję żadnych dodatków. Są przepyszne