Moja rodzina kocha chlebek bananowy. Dla mnie przepis na to ciasto jest zawsze dobrą okazją, by wykorzystać banany, które są już mocno dojrzałe i jest ryzyko, że mogę się niebawem zepsuć. W moje kuchni nic się nie marnuje. Tobie również polecam ten świetny pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Jak zrobić chlebek bananowy fit?
Wypróbowałem wiele przepisów na chlebek bananowy w tradycyjnej i dietetycznej wersji, ale żaden nie był idealny. Dlatego postanowiłem połączyć kilka przepisów w jeden. Chlebek bananowy fit robię ostatecznie bez cukru i z dodatkiem mąki owsianej pełnoziarnistej.
Wskazówka: mąkę owsianą możesz zrobić w domu, mieląc płatki owsiane pełnoziarniste (płatki owsiane zwykłe z całego ziarna owsa).
Przepis: Chlebek bananowy fit
Bananowy chlebek w wersji fit przypadnie do gustu każdemu, a dostarczy mniej kalorii od tradycyjnego wypieku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 5 dojrzałych bananów
- 2 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
- 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki oleju
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Łączenie mokrych składnikówBanany (najlepiej z brązowymi kropkami na skórce) obierz i rozgnieć widelcem lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do rozgniecionych bananów dodaj mleko, olej oraz ziarenka z laski wanilii (lub opcjonalnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego). Wymieszaj składniki.
- Dodanie suchych składnikówDo miski z mokrymi składnikami dodaj mąkę owsianą pełnoziarnistą, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Gdy połączysz mokre i suche składniki, sprawdź konsystencję masy. Ciasto na chlebek bananowy powinno być dość rzadkie. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, to możesz dodać nieco mleka lub rozgniecionego widelcem banana. Gotowe ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksówki. Wierzch ciasta wyrównaj za pomocą łyżki.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 170-175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz chlebek bananowy do suchego patyczka – 45-50 minut. Gotowy chlebek bananowy fit wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Chlebek bananowy w wersji fit podawaj jako słodką przekąskę lub deser do kawy lub ciepłego mleka.
Rada: w powyższym przepisie wykorzystuję napój roślinny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić go mlekiem krowim. Jeśli mam więcej bananów, to przed pieczeniem układam na wierzchu chlebka jeden obrany owoc, przekrojony wzdłuż.
Przydatne wskazówki do przepisu na chlebek bananowy fit
Do chlebka bananowego możesz dodać pokrojone na kawałki banany oraz ulubione bakalie. Doskonale smakuje chlebek bananowy m.in. z orzechami włoskimi lub orzechami laskowymi oraz żurawiną i daktylami. Jednak pamiętaj, że zarówno orzechy, jak i suszone owoce zwiększają kaloryczność wypieku.
Dla urozmaicenia smaku chlebka bananowego możesz również dodać do ciasta otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy (które wcześniej należy umyć bardzo dokładnie pod gorącą wodą lub sparzyć), 2-3 łyżki masła orzechowego (bez cukru) lub zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Mleko możesz również zastąpić 1 dużym jajkiem.
Jeśli nie masz pod ręką mąki owsianej, możesz zastąpić ją inną mąką pełnoziarnistą.
Dlaczego warto wykorzystać mąkę owsianą zamiast pszennej?
Zamieniając mąkę pszenną na owsianą, zrobisz wypiek dużo zdrowszy i bogatszy w cenny dla organizmu błonnik. Oto kilka zalet wynikających z zastosowania mąki owsianej i płatków owsianych w moim przepisie:
- Mąka owsiana jest bogata w błonnik, magnez oraz inne składniki odżywcze, które są korzystne dla zdrowia. Składnik ten może pomóc w lepszej kontroli poziomu cukru we krwi. Ponadto pozwala dłużej utrzymać uczucie sytości po posiłku.
- Jeśli osoby, dla których pieczesz chlebek bananowy, mają nietolerancję glutenu, to mąka owsiana może być dobrą alternatywą, o ile jest certyfikowana jako bezglutenowa. Uwaga: owsianka naturalnie nie zawiera glutenu, ale często jest przetwarzana w obecności pszenicy, co może prowadzić do zanieczyszczenia.
- Mąka owsiana ma delikatny, orzechowy smak, który moim zdaniem świetnie wzbogaca smak chlebka bananowego, dodając mu ciekawego charakteru.
Czytaj też:
To najzdrowsze śniadanie na słodko. Mieszam tylko trzy składnikiCzytaj też:
Ryż z karmelizowanymi bananami bije na głowę ten z jabłkami. Dzieci ciągle się o niego pytają