Owsianka na maślance to przepyszne i zdrowe śniadanie, które da ci energię na kolejne godziny dnia. Taka owsianka jest idealna dla osób, które dbają o linię, ponieważ jedzenie maślanki pomaga regulować pracę jelit i przyspiesza metabolizm (zróbcie eksperyment i jedzcie owsianki na maślance nawet każdego dnia – już po tygodniu będzie czuć różnicę). Ważnym atutem maślanki jest wysoka zawartość wapnia. Owsianka z naszego przepisu pokryje nawet 40 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń.
Jak zrobić owsiankę na maślance?
Można powiedzieć, że wystarczy zalać płatki owsiane maślanką i dodać ulubione dodatki. Możliwości są jednak dwie: nocna owsianka lub szybsza wersja zrobiona o poranku. Jeśli lubisz bardzo kremowe owsianki, zalej płatki wieczorem, odstaw do lodówki a rano dodaj już tylko owoce, orzechy czy migdały. Jeśli zapomniałeś o przygotowaniu owsianki wieczorem, zalej płatki zaraz po przebudzeniu – pół godziny wystarczy, aby nieco zmiękły i dobrze smakowały.
Owsianka na maślance to owsianka podawana na zimno.
Przepis: Owsianka na maślance
Pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 szklanka maślanki
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżeczka miodu
- garść migdałów
Sposób przygotowania
- Robienie owsiankiPłatki owsiane zalej maślanką, dodaj miód i odstaw na minimum pół godziny. Podawaj z kawałkami bananów i migdałami.
Do owsianki na maślance możesz dodać inne ulubione dodatki. Oto kilka propozycji:
- banany, borówki i orzechy włoskie,
- miód, cynamon i starte jabłko,
- świeże truskawki i syrop klonowy (lub inny syrop),
- masło orzechowe, banany i cynamon,
- skórka otarta z limonki, miód.
Na podobnej zasadzie możesz zrobić pyszną owsiankę na zimno na jogurcie naturalnym. Będzie wówczas nieco delikatniejsza w smaku (można też wymieszać jogurt z maślanką).
Owsiankę na maślance możesz zabrać ze sobą do pracy. W domu wymieszaj płatki owsiane z maślanką i przełóż do pojemnika. Nim dotrzesz do pracy, płatki owsiane będą już przyjemnie miękkie. Wsyp wówczas do maślanki garść borówek i kilka orzechów i pyszna przekąska gotowa.
Czytaj też:
Szybkie ciasteczka owsiane z 5 składników. Ta słodka przekąska wyjdzie ci na zdrowieCzytaj też:
Na śniadanie robię jajka sadzone bez grama tłuszczu. To najszybsza i najzdrowsza wersja