To pyszne tiramisu orzeźwia, jak mało co. Przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia nie tylko na ciepłe dni

To pyszne tiramisu orzeźwia, jak mało co. Przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia nie tylko na ciepłe dni

Dodano: 
Cytrynowe tiramisu
Cytrynowe tiramisu Źródło:Shutterstock / Happy_food_photo
Najpopularniejsze tiramisu smakuje kawą i migdałami. Jednak cytrynowe tiramisu jest o wiele bardziej orzeźwiające. Dlatego doskonale nadaje się na ciepłe dni. A robi się je podobnie, jak tradycyjne.

Tiramisu to słynny, włoski deser, który pokochał cały świat. Trudno się temu dziwić, wszak połączenie doskonałego smaku i aromatu z aksamitnym kremem i wilgotnymi biszkoptami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na bazie przepisu na ten tradycyjny deser powstało już kilka jego wersji smakowych. Warto wspomnieć np. o malinowym tiramisu czy cytrynowym tiramisu, na które zapraszamy was dzisiaj.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tiramisu?

Nieodzownym składnikiem tiramisu są biszkopty i serek mascarpone. Tradycyjnie do przygotowania tiramisu używa się podłużnych biszkoptów, zwanych Savoiardi lub Lady Fingers. Są one dość kruche i mają lekką strukturę. Jednak można je zastąpić popularnymi u nas biszkoptami okrągłymi. Biszkopty zwykle nasącza się w naparze kawy z dodatkiem likieru Amaretto. Jednak w wersjach owocowych, kawę i migdałowy likier zastępuje się owocowymi ponczami.

Najsmaczniejszym składnikiem tiramisu jest niewątpliwie serek mascarpone. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smakuje on doskonale i ma niebywale kremową konsystencję. Serek ten miesza się zwykle z żółtkami ubitymi z cukrem, a także z pianą z białek. Jajka można jednak zastąpić bitą śmietaną, dzięki czemu deser będzie równie puszysty.

Jak zrobić cytrynowe tiramisu?

Cytrynowe tiramisu robi się podobnie, jak tradycyjny deser. Miejsce kawy zastępuje jednak cytrynowy poncz, a do masy serowej dodaje się skórkę i sok z cytryny.

Przepis: Cytrynowe tiramisu

Ciasto bez pieczenia na bazie serka mascarpone, biszkoptów i cytryn

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 ml przegotowanej letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie żółtekCałą cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem, skórką z cytryny (możesz jej użyć mniej, jeśli deser ma mieć łagodniejszy smak) i połową soku z cytryny. Miskę z masą żółtkową umieść w naczyniu z gorącą wodą i ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie puszysty krem. Krem wystudź.
  2. Przygotowanie kremuSchłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Do mascarpone dodaj krem z żółtek, zmiksuj. Potem dodaj ubitą śmietankę i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Wykańczanie deseruZ wody, cukru i pozostałego soku z cytryny (dodaj też sok wyciśnięty z połówki cytryny) przygotuj poncz. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy obłóż biszkoptami. Dno formy wyłóż biszkoptami maczanymi w ponczu. Na biszkopty wyłóż połowę kremu. Przykryj biszkoptami maczanymi w ponczu i znów kremem. Wyrównaj powierzchnię, deser dobrze schłodź.

Wskazówka: Zamiast bitej śmietany do masy serowej możesz dodać ubite na sztywno 4 białka jaj. By przygotować dekorację do cytrynowego tiramisu, możesz pokroić w plasterki 1-2 cytryny i podsmażyć je na patelni z cukrem.

Czytaj też:
Ten sernik na zimno z wiaderka robię wiosną i latem. Zmieniam tylko owoce
Czytaj też:
To mój sposób na szybkie ciasto na niedzielę. Malinowe tiramisu robię bez pieczenia