Szybka zapiekanka ze szparagów. Kilka składników i 15 minut w piekarniku

Szybka zapiekanka ze szparagów. Kilka składników i 15 minut w piekarniku

Dodano: 
Zapiekane szparagi
Zapiekane szparagi Źródło: Shutterstock / A_Lein
To najszybsza zapiekanka ze szparagów, jaką znam. Sekretem jest ser wymieszany z jednym tylko dodatkiem.

Jeśli mam ochotę na szybkie danie ze szparagami, to robię tę zapiekankę. Najchętniej wykorzystuję zielone, młode szparagi, których nie trzeba obierać, wówczas zapiekanka robi się naprawdę błyskawicznie. Zapiekankę ze szparagów lubię zjeść na obiad albo na kolację.

Jak zrobić zapiekankę ze szparagów?

Ja lubię do tej zapiekanki wykorzystywać zielone szparagi, ale jeśli wolisz białe – możesz je w przepisie zamienić (ważne: białe szparagi zawsze trzeba obierać, ponieważ ich skórka jest zbyt łykowata). Można też użyć dwóch rodzajów szparagów. Sekretem zapiekanki jest ser wymieszany ze śmietaną – tak naprawdę nic więcej tu nie trzeba. Podaję przepis na zapiekankę z szynką, ale w wersji wegetariańskiej, możesz ją po prostu pominąć. Zamiast szynki można wykorzystać także cieniutkie plasterki boczku.

Przepis: Zapiekane szparagi

Prosta zapiekanka szparagowa z serem i szynką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 duże plasterki szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiSzparagi umyj, usuń zdrewniałe końcówki i jeśli jest taka potrzeba, obierz szparagi. Ser zetrzyj i wymieszaj ze śmietaną.
  2. Zrób zapiekankęUłóż w naczyniu żaroodpornym szparagi i szynkę. Skrop wszystko z oliwą, wyłóż ser ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w zależności od grubości szparagów 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Gotową zapiekankę można jeść samą, można ją podać z grzankami czosnkowymi albo z ziemniakami. Zapiekankę należy podawać od razu, kiedy jest gorąca, a żółty ser idealnie ciągnący.

Co dodać do zapiekanki ze szparagów?

Do zapiekanki ze szparagów możesz też dorzucić inne produkty, które akurat masz w kuchni. Przed włożeniem szparagów do piekarnika warto zrobić szybki przegląd lodówki, bo wszelkiego rodzaju zapiekanki są dobrą okazją, żeby wykorzystać resztki różnych produktów. Do zapiekanki ze szparagów możesz dodać:

  • pokrojoną w plasterki kiełbasę,
  • pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe,
  • jajko (wbij na wierzch zapiekanki przed końcem pieczenia i zapiekaj, aż białko się zetnie),
  • dowolne pesto,
  • pokrojone na połówki rzodkiewki,
  • wędzonego łososia (wówczas pomiń dodatek szynki),
  • w wersji wegetariańskiej sprawdzi się wędzone tofu,
  • inne rodzaje serów, np. mozzarella, sery kozie czy słony ser feta.

Gotową zapiekankę można posypać dodatkowo prażonymi orzechami i świeżymi ziołami.

Czytaj też:
„Polskie szparagi” możesz mieć zupełnie za darmo. Pędy tej dzikiej rośliny smakują rewelacyjnie
Czytaj też:
Tarta ze szparagami będzie hitem na niejednym stole. Obłędnie wygląda i smakuje