Tarta ze szparagami będzie hitem na niejednym stole. Obłędnie wygląda i smakuje

Tarta ze szparagami będzie hitem na niejednym stole. Obłędnie wygląda i smakuje

Dodano: 
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami Źródło: Shutterstock / hlphoto
W sklepach zaczęły pojawiać się szparagi. Warto wykorzystać krótki sezon na to warzywo i przygotować z nim coś pysznego. Na przykład apetyczną tartę, którą można podać na obiad lub kolację.

Sezon na szparagi trwa zwykle 2-3 miesiące, od kwietnia do czerwca. Choć warzywo to nie jest u nas tak popularne, jak pomidory czy ogórki, zdecydowanie warto po nie sięgać. Nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczne, ale też wartościowe. Co więcej, można powiedzieć, że to dość wytworne warzywo. Już sam jego apetyczny wygląd sprawia, że jakby go nie przygotować, wygląda bardzo elegancko. To dlatego szparagi często serwuje się w restauracjach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w domu przygotować specjał z tym pysznym warzywem.

Rodzaje i wartość odżywcza szparagów

Szparagi występują w dwóch wersjach – białej i zielonej. Ich kolor wynika z tego, czy rosły nad czy pod powierzchnią ziemi. Nad powierzchnią rosną szparagi zielone. Mają one bogatszy smak, niż białe, a także zawierają więcej błonnika, witaminy A, C i K. Białe szparagi mają za to delikatniejszą konsystencję i są zasobniejsze w białko.

Oba rodzaje szparagów są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E. Poza tym zawierają magnez, potas, fosfor, cynk i mangan. Szparagi są niskokaloryczne, a ze względu na wysoką zawartość błonnika doskonale sycą. Dzięki swojemu składowi szparagi sprzyjają szczupłej sylwetce, dbają o nasz układ pokarmowy, krążenia, nerwowy i skórę. Podnoszą też odporność i opóźniają procesy starzeniowe.

Jak przygotować tartę ze szparagami?

Tartę można upiec na cieście francuskim lub kruchym. Pierwsza opcja jest łatwa i szybka, drugą za to można przygotować bez wychodzenia z domu. Wszak mąkę i masło mamy zwykle w kuchennych zapasach. Niezależnie od tego, na jakie ciasto się zdecydujecie, warto je podpiec przed wyłożeniem farszu. Inaczej ciasto nie będzie chrupiące.

Przepis: Tarta ze szparagami

Tarta na kruchym cieście z zielonymi szparagami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
500 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Sporządzenie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej sól i kawałki schłodzonego masła. Posiekaj nożem, rozkrusz w palcach, dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie ciastaFormę na tartę wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm. Wyłóż nim dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz na rumiano (ok. 15 minut) w 200 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie nadzieniaZe szparagów odłam stwardniałe końce, szparagi opłucz. Wrzuć na lekko osolony i posłodzony wrzątek, gotuj 3 minuty. Wyjmij, osącz. Szparagi ułóż na podpieczonym spodzie. Do miski wybij jajka, dodaj śmietankę, zmiażdżone ząbki czosnku oraz trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, rozmieszaj widelcem.
  4. Pieczenie tartySzparagi zalej przygotowaną masą jajeczno-śmietanową. Posyp całość startym serem. Piecz 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. 5 minut przed końcem pieczenia możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by tarta ładnie się zrumieniła.

Jak podać i do czego jeszcze można dodać szparagi?

Choć szparagi można dodawać do przeróżnych potraw, to ich smak najbardziej można docenić, jedząc ugotowane czy smażone warzywo z sosem. Do szparagów idealnie pasuje sos holenderski, berneński, beszamelowy czy musztardowy. Jeśli jednak nie zdecydujecie się na taką przekąskę, możecie ze szparagów ugotować przepyszną zupę-krem, dodać je do zapiekanki czy sałatki.

Czytaj też:
Szybka, wytrawna tarta na cieście francuskim. Robię ją na kolację lub na przyjazd gości
Czytaj też:
Białe szparagi zawsze jem w takiej wersji. Po gotowaniu lądują na patelni z jednym dodatkiem