Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) ogłosiła powstanie zespołu, który skoncentruje się na zwalczaniu oszustw żywnościowych. W skład tej swoistej policji żywnościowej wejdą specjaliści z całej Polski. Na brak pracy raczej narzekać nie będą, a najczęstsze oszustwa żywnościowe, jakich dopuszczają się nieuczciwi producenci, mogą szokować.
Co to jest oszustwo żywnościowe?
IJHARS podaje krótką definicję oszustwa żywnościowego. To „świadome i celowe zastępowanie, dodawanie, manipulowanie lub wprowadzanie w błąd w odniesieniu do żywności, składników żywności lub opakowań żywności: fałszywe lub wprowadzające w błąd oświadczenia dotyczące produktu, w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych”. Oszustwo żywnościowe to:
- fałszowanie – dodawanie do żywności substancji obcych, niewłaściwych dla danego produktu;
- podrabianie – naśladowanie znanych marek lub produktów w celu wprowadzenia konsumentów w błąd;
- nadużycia nazewnictwa – np. używanie określenia "miód" dla produktu zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy;
- oszustwa w oznakowaniu – umieszczanie fałszywych informacji, np. dotyczących składu, daty ważności, pochodzenia.
Konina zamiast wołowiny i rozcieńczone mleko
Inspekcja podała również listę najczęstszych oszustw żywnościowych, jakie są wykrywane na terenie Unii Europejskiej. Najczęstsze oszustwa żywnościowe identyfikowane w UE obejmują:
- fałszowanie oliwy z oliwek – dodawanie tańszych olejów roślinnych do oliwy z oliwek lub mieszanie oliwy z różnych krajów pochodzenia;
- fałszowanie mięsa – dodawanie tańszych gatunków mięsa do droższych, np. mieszanie mięsa wołowego z koniną;
- fałszowanie ryb – podmienianie gatunków ryb lub sprzedawanie ryb hodowlanych jako dzikich;
- fałszowanie produktów mlecznych – dodawanie wody do mleka lub mleka w proszku do świeżego mleka;
- nadużycia w przypadku produktów ekologicznych: stosowanie fałszywych certyfikatów lub niewłaściwe oznakowanie produktów.
Jak ścigane będą oszustwa żywnościowe?
Nowy zespół powołany przy IJHARS będzie m.in. szkolić pracowników jak skutecznie eliminować z rynku nielegalne praktyki i jak im zapobiegać. Zespół będzie także współpracować z innymi państwowymi organami kontrolnymi oraz organami ścigania. Pracami zespołu pokierują Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji oraz pani Magdalena Kierzkowska, Naczelnik Wydziału Oszustw Żywnościowych w Głównym Inspektoracie IJHARS.
– Każdy z nas jest konsumentem żywności, a oszustwa z nią związane w dłuższej perspektywie powodują nie tylko stratę finansową, ale skutkują też nieprawidłowym odżywianiem, mogą też narażać na ryzyko zatruć pokarmowych i alergii. Na oszustwach cierpią zarówno konsumenci, jak i producenci żywności, którzy prowadzą uczciwą działalność – podkreślił Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS, cytowany w komunikacie instytucji.
Ważną rolę mają tu do odegrania także sami konsumenci. W przypadku podejrzenia oszustwa żywnościowego, każdy może zgłosić stosowną informację do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Czytaj też:
Truskawki skażone wirusem trafiły do sklepów w trzech województwach. Ważny komunikat GISCzytaj też:
Producenci piw smakowych zaniżali ilość alkoholu. Są wyniki kontroli