Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Państwowa Inspekcja Sanitarna w 1 z 5 próbek opisywanej poniżej partii hamburgerów drobiowych wykryła Salmonella spp. Bakteria ta jest niebezpieczna dla naszego zdrowia, a spożycie zanieczyszczonego nią produktu może wywołać zatrucie pokarmowe.
Skażone hamburgery drobiowe – szczegóły dotyczące produktu
Oto szczegóły dotyczące skażonej partii hamburgerów:
- Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250 g, marki yano
- Numer partii: 6350290081
- Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
- Kod kreskowy: 5 900751 015603
- Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
Kroki podjęte w sprawie skażonej partii hamburgerów
Jak podaje GIS, ANIMEX FOODS Sp. z o.o. czyli producent hamburgerów, poinformował, że przeprowadził analizę ryzyka. Wykazała ona, że produkcja opisanej wyżej partii towaru odbyła się zgodnie z ustalonymi procedurami, a wymazy z miejsca produkcji i badania surowca nie wykazały obecności Salmonella. Jak się też okazuje, jedyny odbiorca tej partii natychmiast wycofał skażony produkt z obrotu, co zdaniem producenta pozwala na zamknięcie sprawy. W powyższej sprawie są nadal prowadzone wyjaśnienia przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Opolu.
Jakie są zalecenia dla konsumentów?
Osoby, które zakupiły wyżej wymieniony produkt, nie powinny go spożywać. Jeśli natomiast po spożyciu produktu pojawiły się objawy zatrucia pokarmowego, a więc: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty, należy zgłosić się do lekarza. Zatrucie Salmonellą może bowiem przerodzić się w zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Jest to szczególnie groźne dla małych dzieci, starszych osób i osób z obniżoną odpornością.
Czytaj też:
Truskawki skażone wirusem trafiły do sklepów w trzech województwach. Ważny komunikat GISCzytaj też:
Domowe burgery soczyste jak w restauracji. Sekret tkwi w jednym szczególe