Gotowe tortellini za kilka złotych zmieniam w szybką sałatkę. Podaję ją na obiad lub kolację

Gotowe tortellini za kilka złotych zmieniam w szybką sałatkę. Podaję ją na obiad lub kolację

Dodano: 
Sałatka z tortellini
Sałatka z tortellini Źródło: Shutterstock / Chatham172
Włoskie pierożki tortellini z różnymi nadzieniami to doskonała baza pożywnych sałatek. Sprawdź, jak szybko zrobić pyszne danie na obiad lub kolację.

Świeże i suszone tortellini dostępne jest w większości sklepów spożywczych. Można je kupić dosłownie na kilka złotych. Do sałatki możesz dodać „pierożki” z ulubionym nadzieniem np. z nadzieniem mięsnym lub nadzieniem z sera i szpinaku. Zachęcam, by kupując tortellini, sprawdzać skład produktów i wybierać te wysokiej jakości.

Dzisiaj polecam zrobić sałatkę z dodatkiem oryginalnego makaronu włoskiego tortellini, który dostaniesz w większości dużych supermarketów. Do swojej sałatki z tortellini dodaję m.in. mięsiste pomidory malinowe i świeżego ogórka, a całość posypuję posiekaną zieleniną.

Przepis: Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini to świetny pomysł na szybkie danie makaronowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 opakowanie pierożków tortellini
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g szynki konserwowej
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie tortelliniSuszone pierożki tortellini (około 250 g) ugotuj w osolonym wrzątku. Czas gotowania to najczęściej 12-15 minut. Gotuj tortellini na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby nie rozgotować pierożków. Przed przystąpieniem do gotowania tortellini przeczytaj zalecenia producenta, które znajdziesz na ich opakowaniu. Ugotowane pierożki odcedź na sitku lub durszlaku, przelej zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania) i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Krojenie warzyw2 pomidory malinowe sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół. Jeżeli pomidory mają dużo nasion, to usuń je za pomocą łyżki. Pokrój miąższ pomidorów w kostkę. Pomidory malinowe możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi, których nie musisz obierać – pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół. Ogórka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół u usuń nasiona oraz białe błonki. Pokrój paprykę w kostkę lub paseczki. Kukurydzę odsącz na sitku. Ser i szynkę pokrój w kostkę lub słupki. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
  3. Przygotowanie sosuDo miseczki dodaj majonez, jogurt naturalny, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj składniki.
  4. Łączenie składników i przyprawianieDo dużej miski przełóż ostudzone pierożki tortellini. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę, ser i szynkę oraz sos. Delikatnie wymieszaj składniki sałatki. Do mieszania sałatki użyj silikonowej szpatułki i uważaj, żeby nie uszkodzić pierożków tortellini. Dopraw sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotową sałatkę tortellini podawaj jako samodzielne danie. Potrawa jest bardzo sycąca i nie wymaga podawania jej z pieczywem. Przed podaniem możesz posypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Co jeszcze pasuje do sałatki z gotowego makaronu tortellini?

Do sałatki z tortellini możesz dodać również m.in. rukolę, szpinak, świeżą bazylię, kiszone ogórki, ugotowaną białą fasolę lub fasolę z puszki, oliwki, czerwoną cebulę, karczochy, suszone pomidory, ugotowane na twardo jajka oraz ugotowane różyczki brokuła.

Ser żółty możesz zastąpić serem feta, minikuleczkami mozzarelli, startym parmezanem lub twardym serem kozim. Szynkę konserwową możesz zamienić na szynkę wędzoną lub gotowaną. A jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, to zamiast szynki, spróbuj sałatki z krewetkami. Nie pożałujesz.

Czy tortellini to makaron?

Tak, tortellini to rodzaj włoskiego makaronu, który często bywa nazywany pierożkami ze względu na swoją formę i sposób przygotowania. Tortellini to małe kawałki ciasta w kształcie pierścienia, które zwykle nadziewane są mięsem, serem, warzywami rybą lub mieszanką tych składników w różnych konfiguracjach. Ciasto z odrobiną farszu jest następnie składane i zaciskane, aby utrzymać nadzienie w środku. Mimo że kształt tortellini i koncepcja formowania mogą przypominać pierogi (niektórym do złudzenia przypominają polskie uszka), to tradycyjnie są one klasyfikowane jako makaron ze względu na ciasto i techniki przygotowania charakterystyczne dla włoskiej kuchni.

Tak więc sałatka z tortellini to jedna z lubianych przeze mnie, bo szybka w zrobieniu i smaczna, sałatka z makaronu.

Czytaj też:
Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis kuchni polskiej, z którego korzystały nasze babcie
Czytaj też:
Szybka sałatka makaronowa z ananasem. Jej sekretem jest sos