Ciasta bez pieczenia cieszą się niesłabnącą popularnością wśród smakoszy i przygotowujących. Trzeba przyznać, że ciasta te mają same zalety. Dość łatwo można modyfikować ich skład, bez ryzyka, że wyjdzie zakalec. Wyglądają bardzo apetycznie, robi się je łatwo, szybko i smakują wszystkim. Dziś zapraszam was na mandarynkowiec, czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem mandarynek i galaretki.
Jak zrobić mandarynkowiec – lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką?
Spód do tego ciasta robię z ciemnych herbatników, środek z jogurtu naturalnego i bitej śmietany, a wierzch z owoców i galaretki. To tak w skrócie, a poniżej szczegóły.
Przepis: Mandarynkowiec
Ciasto bez pieczenia z galaretką i mandarynkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
Na masę:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżka żelatyny
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek cukru
- 2 mandarynki
Na wierzch:
- 500 g mandarynek
- 1 galaretka pomarańczowa
Sposób przygotowania
- Wykonanie spoduHerbatniki umieść w robocie, zmiksuj je na piasek. Dodaj stopione masło, ponownie zmiksuj. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, przesyp na nią masę ciastkową, równomiernie rozprowadź, ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
- Przygotowanie białej masyGalaretkę pomarańczową wraz z żelatyną rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt zmiksuj z cukrem, połącz z tężejącą galaretką, a na koniec z ubitą śmietanką.
- Wykładanie białej masy na spód2 mandarynki obierz, pokrój w poprzek w grubsze plastry. Każdy z nich przekrój na 2 lub na 4 części. Kawałki owoców ułóż na kakaowym spodzie, zalej białą masą, zastudź.
- Przygotowanie galaretkiDrugą galaretkę pomarańczową rozpuść w 1 szklance gorącej wody, wystudź. Z mandarynek wyciśnij sok, połącz go z galaretką. Tężejącą galaretkę wylej na ciasto, całość dobrze schłodź.
Ciasto bez pieczenia mandarynkowiec w kilku odsłonach
Smak i wygląd tego ciasta bez pieczenia bardzo łatwo jest zmienić. W jaki sposób? Oto kilka podpowiedzi:
- Spód ciasta mogą stanowić ułożone herbatniki lub biszkopty. Nie trzeba nawet ich miksować.
- Białą masę można też zrobić na wzór sernika na zimno. Zamiast jogurtu naturalnego wystarczy dodać twaróg sernikowy lub serki homogenizowane.
- Na wierzchu ciasta bez pieczenia można ułożyć plastry mandarynek i całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Deser będzie wyglądał niezwykle apetycznie.
Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składnikówCzytaj też:
To pyszne ciasto czekoladowe zrobisz bez miksera. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i poczekaj aż się upiecze