Gotowe ciasto francuskie to naprawdę świetny wynalazek. Doskonale komponuje się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi, a specjały z niego robi się w kilka minut. Gdy doliczy się czas pieczenia, okaże się, że w pół godziny można otrzymać wyborny smakołyk. Dlatego zawsze warto mieć paczkę ciasta francuskiego w lodówce.
Ciasto francuskie jest idealne dla wszystkich łasuchów
Z ciasta francuskiego i słodkich dodatków można przygotować przeróżne ciasta i ciasteczka. Ciasto to da się wykorzystać jako spód do tarty z budyniem i owocami czy spód i wierzch do napoleonki. Z tego listkowego ciasta można też wyczarować mnóstwo małych, słodkich form. Wśród nich są poduszeczki, trójkąty, rogaliki czy bardziej wymyślne kształty. Ostatnio na Smaki.pl pojawił się przepis na wianki z ciasta francuskiego i jabłek, bo trzeba przyznać, że ciasto to w połączeniu z jabłkami smakuje naprawdę doskonale. A dziś pokażę wam, jak z czterech składników robię błyskawiczne rogaliki.
Rogaliki z ciasta francuskiego idealne do kawy
Rogaliki z ciasta francuskiego robię zwykle z myślą, że będą do kawy. Jednak często zanim ją zaparzę, domownicy zdążą je schrupać. Wniosek, że powinnam je robić z podwójnej porcji ciasta francuskiego i jabłek.
Przepis: Rogaliki z ciasta francuskiego
Rogaliki nadziewane jabłkami w cukrze i cynamonie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jabłko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
- Nagrzewanie piekarnika i krojenie jabłekPiekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza. Jabłko umyj, obierz, przekrój na 4 części, wytnij gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na 3 części.
- Krojenie ciasta francuskiegoCiasto francuskie ociepl do temperatury pokojowej. Pokrój je na 12 takich samych, wydłużonych trójkątów.
- Formowanie rogalikówKawałki jabłek obtocz w mieszance cukru i cynamonu. Kładź po kawałku jabłka na szerszym końcu długiego trójkąta i zawijaj je w ciasto.
- Pieczenie rogalikówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki lekko je zaginając. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Czym jeszcze można nadziać rogaliki z ciasta francuskiego?
Oprócz jabłek doskonałym nadzieniem do rogalików z ciasta francuskiego może też być kostka czekolady, twaróg doprawiony wanilią, ugotowany budyń czy marmolada.
Czytaj też:
Te klasyczne rogaliki drożdżowe robię z przepisu z książki kucharskiej mojej mamy. Zawsze wychodzą pulchneCzytaj też:
Domowe ciasto francuskie to mój sposób na zdrowszą wersję smacznych przekąsek i dań