Sekret obłędnie pysznego żurku na Wielkanoc. Wszyscy będą pytać o przepis

Sekret obłędnie pysznego żurku na Wielkanoc. Wszyscy będą pytać o przepis

Dodano: 
Żurek
Żurek Źródło: Shutterstock / beta7
Idealny żurek musi być zrobiony na dobrym zakwasie – to oczywiste. Ale sekret pysznego wielkanocnego żurku to coś jeszcze. Poznaj nasz sprawdzony przepis.

Większość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnego żurku podanego z białą kiełbasą i gotowanymi jajkami. Aby zrobić dobry żurek, potrzebny jest dobry zakwas (najlepiej domowy lub kupiony z dobrego źródła), ale my podpowiadamy patent, który sprawi, że tradycyjna zupa będzie smakowała po mistrzowsku.

Jak zrobić bulion na żurek?

Wiele osób robiąc żurek, miesza wodę z zakwasem, albo wykorzystuje wodę z gotowania białej kiełbasy. Tym razem spróbuj zrobić to inaczej i ugotuj żurek na aromatycznym bulionie. Twoi goście na pewno poczują różnicę. Wbrew pozorom zrobienie dobrego bulionu nie zajmie ci dużo czasu. Jego podstawą są smażone na maśle prawdziwki, wędzone żeberka i przesmażone warzywa. Wcześniejsze smażenie wszystkich składników sprawia, że bulion będzie intensywny i wyjątkowo aromatyczny.

W naszym przepisie żurek jest zabielony słodką śmietanką. Ten zabieg sprawia, że zupa jest delikatniejsza. Jeśli lubisz bardzo kwaśny i ostry żurek, możesz pominąć dodatek śmietany. Rada: zamiast zwykłą wodą możesz zalać składniki na bulion wodą z gotowania białej kiełbasy (to patent, który stosowały nasze babcie, aby nie marnować tej wody).

Przepis: Żurek wielkanocny

Żurek przygotowany na bulionie z wędzonych żeberek i prawdziwków.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 700 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 80 g suszonych prawdziwków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 włoszczyzna
  • 2 litry wody
  • 1 litr zakwasu na żurek
  • 5 liści laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 ml śmietany 36 %
  • sól, pieprz

do podania:

  • 4 gotowane białe kiełbasy
  • 4 gotowane jajka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bulionuNa dnie garnka rozgrzej olej. Włoszczyznę pokrój na kawałki, żeberka na mniejsze części. Grzyby namocz w wodzie. Na olej wrzuć warzywa, żeberka, ziele angielskie i listki laurowe, smaż wszystko, aż warzywa zaczną robić się złote. Grzyby wyjmij z wody i osusz (wody nie wylewaj). Pokrój je na mniejsze kawałki i usmaż na maśle. Dodaj do garnka z resztą składników i dobrze wymieszaj. Zalej wszystko wodą, dodaj wodę z moczenia grzybów i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  2. Robienie żurkuOdcedź gotowy bulion, dodaj do niego zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj słodką śmietankę. Podawaj z kawałkami białej kiełbasy i gotowanymi jajkami.

Jak podawać żurek wielkanocny?

Żurek tradycyjnie podaje się z białą kiełbasą i ugotowanymi jajkami. Do żurku gotowego żurku możesz dorzucić także inne mięsa: wędzoną kiełbasę albo szynkę. Świeżości zupie dodają zielone dodatki. Może to być świeży majeranek, rzeżucha albo drobno posiekany szczypiorek. Żurek można także udekorować kleksem słodkiej śmietanki (w wersji bardzo eleganckiej możesz śmietanę ubić i szprycą nałożyć na zupę wylaną do talerzy). Żurek z tego przepisu można podać także w chlebie – to popularny i efektowny sposób odświętnego podania tej zupy. Chlebki do żurku bez problemu można kupić w piekarniach przed Wielkanocą.

Czytaj też:
Kiedy zasiać rzeżuchę, żeby urosła na Wielkanoc? Nie przegap tej daty
Czytaj też:
Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Kolorowy lukier możesz łatwo zrobić w domu