Pieczona brukselka w tej wersji spodoba się przede wszystkim fanom mięsnych przekąsek, bo obok brukselki w głównej roli występuje tu boczek.
Jak zrobić pieczoną brukselkę z boczkiem?
Przepis jest dziecinnie prosty, bo jedyne co trzeba zrobić, to owinąć brukselki plasterkami boczku i zapiec na złoto. Tak naprawdę nie trzeba tu dodawać żadnych przypraw – wytapiający się z boczku tłuszcz będzie tu idealnym nośnikiem smaku i sprawi, że brukselka będzie miękka i aromatyczna. Brukselka w tej wersji najlepiej smakuje na ciepło, ale nie tylko. Można ją podawać w towarzystwie ulubionych sosów i dipów (świetnie będzie tu pasować sos czosnkowy czy sos barbecue). Pieczona brukselka z boczkiem to idealna przekąska na imprezę.
Przepis: Brukselka pieczona z boczkiem
Prosta przekąska idealna na imprezy i nie tylko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 20 brukselek
- 20 plasterków wędzonego boczku
Sposób przygotowania
- Szykowanie brukselekBrukselki umyj, odkrój z każdej końcówkę głąba i obierz wierzchnie listki. Każdą brukselkę owiń plasterkiem boczku i nadziej na patyczek lub wykałaczkę.
- Pieczenie brukselekRozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Brukselki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a brukselki staną się miękkie.
Chudsza wersja pieczonej brukselki albo zapiekanka
Jeśli nie przepadasz za boczkiem, możesz także do owinięcia brukselki wykorzystać chudą szynkę. Jednak wówczas dobrze jest wcześniej chwilę zamarynować brukselkę w oliwie – do oliwy można dodać wtedy przyprawy: np. chilli czy zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek.
Przekąskę można modyfikować na wiele sposobów. Można np. razem z brukselką zawinąć w plastry boczku suszoną śliwkę, ząbek czosnku, kawałek cebuli albo kawałek kiełbasy. Aby przekąską była pikantna, można owinięte brukselki obtoczyć w pieprzu lub płatkach chili. Pieczoną brukselkę z boczkiem można zrobić też w formie oryginalnej zapiekanki. Wówczas należy owinięte boczkiem brukselki ułożyć obok siebie w brytfance i zapiekać. W takiej wersji można je także zalać sosem serowym – aby go zrobić, wymieszaj szklankę śmietanki ze szklaną tartego sera i przyprawami: solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej sosem brukselkę po 20 minutach pieczenia i zapiekaj dalej, aż wierzch zapiekanki będzie złoty.
Czytaj też:
Ekspresowa sałatka meksykańska. Idealna na imprezę i do pracyCzytaj też:
Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację