Większość osób na hasło „budyń” myśli o budyniu z torebki. Można go bez problemu kupić w każdy spożywczaku, a potem w 5 minut przygotować na deser. Jednak nie da się ukryć, że nie jest on zbyt pożywny. Budyń z torebki to skrobia ziemniaczana oraz kilka dodatków smakowych, zapachowych i barwników. Do tego oczywiście mleko, na którym go gotujemy. Dziś pokażemy wam, jak ugotować domowy budyń jaglanym który zachwyca smakiem.
Z czego robi się klasyczny domowy budyń?
Jeśli macie ochotę na budyń waniliowy, nie biegnijcie po niego do sklepu. Tak samo szybko przygotujecie jego domową wersję. Będzie ona zdrowa i pożywna, bo robi się ją wyłącznie z naturalnych składników. Potrzebujecie jedynie skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, żółtek, cukru, laski wanilii i mleka. Część mleka należy zagotować z cukrem i ziarnkami wanilii. Żółtka i skrobię trzeba rozmieszać w pozostałym mleku, wlać do zagotowanego i mieszając podgrzewać, aż całość zgęstnieje. My jednak proponujemy wam tym razem budyń nie z mąką, a z wykorzystaniem wartościowej kaszy jaglanej.
Przepis: Budyń jaglany
Budyń waniliowy z kaszy jaglanej
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka masła
- 400 ml mleka
- laska wanilii
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszy jaglanejKaszę jaglaną wypłucz. Wodę zagotuj z masłem, wsyp kaszę i gotuj ją, aż będzie miękka. Przestudź.
- Gotowanie mlekaLaskę wanilii przekrój wzdłuż na połowę. Nożem wyskrob z niej ziarenka. Mleko zagotuj z ziarnkami wanilii i z cukrem, przestudź.
- Blendowanie składnikówCiepłą kaszę jaglaną blenduj, dolewając do niej stopniowo mleko. Dolej tyle mleka, aż budyń uzyska pożądaną konsystencję.
Z czym podać budyń?
Budyń jaglany, podobnie jak każdy inny budyń, można podać z rozmaitymi dodatkami. Wybierzcie swój ulubiony:
- Owoce. Doskonałym dodatkiem do budyniu są świeże owoce, np. banan, owoce jagodowe. Te ostatnie mogą być też rozmrożone.
- Sos owocowy. Przygotujesz go ze świeżych lub mrożonych owoców.
- Sos czekoladowy. By go otrzymać wystarczy roztopić czekoladę w niedużej ilości śmietanki.
- Konfitura lub dżem. Szczególnie te o kwaśnym smaku doskonale przełamią słodycz deseru.
- Kruche ciasteczka lub biszkopty. Wprowadzą do deseru zupełnie nową strukturę i chrupkość.
Budyń jaglany – dlaczego jest taki zdrowy?
Budyń jaglany jest bardzo zdrowy, bo zdrowa jest kasza jaglana. Stanowi ona doskonałe źródło białka roślinnego, a także błonnika. Poza tym zawiera dużo witamin z grupy B oraz soli mineralnych, m.in.: magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Dostarcza też związków o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Co istotne, kasza jaglana nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą po nią sięgać osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią. Kasza ta ma też niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Oczywiście budyń jaglany można też przygotować z mąki jaglanej, która nie jest jednak łatwo dostępna. Lecz jeśli dysponujemy odpowiednim urządzeniem, możemy zmielić suchą kaszę i w ten sposób otrzymać potrzebną ilość mąki. Do słodzenia budyniu zamiast cukru można użyć miodu deser – będzie jeszcze zdrowszy.
Czytaj też:
Chrupiące ciasteczka ryżowe bez grama mąki. Pięknie rosną i doskonale smakująCzytaj też:
Rozkładam herbatniki i trzy słodkie masy. Ciasto bez pieczenia 3 Bit to hit w moim domu