To prawdopodobnie najlepszy deser w szklance. Potrzebujesz kwadrans i trzy składniki

To prawdopodobnie najlepszy deser w szklance. Potrzebujesz kwadrans i trzy składniki

Dodano: 
Eton mess
Eton mess Źródło:Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Eton mess to klasyka brytyjskiej kuchni, a naszym zdaniem to najlepszy deser w szklance. Wystarczą tylko trzy składniki i prawdziwa uczta gotowa.

Eton mess nazywany jest często truskawkowym bałaganem (słowo mess oznacza właśnie bałagan). Tu tak naprawdę nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych: ten deser w szklance zrobisz w 15 minut.

Co to jest Eton mess?

Eton mess to tradycyjny brytyjski deser znany od XIX wieku. Nie ma jednej genezy jego powstania, ale tradycja głosi, że powstał podczas meczu krykieta pomiędzy uczniami Eton College i Harrow School. Ale nie jest to jedyna wersja. Mówi się też o przypadku i... psie, który wpadł w stół, na którym stała Pavlowa, czyli beza z bitą śmietaną i owocami, a zniszczona i pokruszona okazała się równie pyszna.

Niezależnie od wersji związanej z historią powstania Eton mess, jedno jest pewne: ten delikatny deser na bazie bitej śmietany, pokruszonej bezy i truskawek to klasyka brytyjskiej kuchni. Deser można podać na talerzu, ale najbardziej spektakularnie prezentuje się jako deser w szklance.

Eton mess – jak zrobić deser w szklance?

Aby zrobić Eton mess w szklance, potrzebujesz jedynie świeże owoce, bitą śmietanę i pokruszone bezy. Bezy możesz kupić w każdej cukierni, ale Eton mess to także rozwiązanie, kiedy twoje domowe bezy się pokruszą lub nie wyjdą idealne. To po prostu pyszny sposób na bezową katastrofę.

Bezy możesz wymieszać z bitą śmietaną (należy to zrobić przed podaniem deseru), albo układać warstwami w szklance na przemian z truskawkami i bitą śmietaną. W naszym przepisie nie ma dodatku cukru, bo śmietanka jest sama w sobie słodka, a słodycz deseru podbijają też bezy. Ale jeśli chcesz, żeby było bardzo słodko, dodaj podczas ubijania do śmietanki 2 łyżki cukru pudru.

Przepis: Eton mess

Tradycyjny brytyjski deser w szklance z truskawek, bitej śmietany i bezy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g świeżych truskawek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 4 duże bezy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBezy pokrusz, truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Truskawki pokrój na kawałki. Śmietankę ubij mikserem na sztywno.
  2. Robienie deseruPokruszone bezy wymieszaj z bitą śmietaną. Nakładaj do szklanek lub pucharków na przemian z truskawkami.

Tradycyjny deser jest zrobiony na bazie truskawek, ale możesz je zastąpić innymi owocami (np. malinami, borówkami czy brzoskwiniami). Do deseru można dodać także sos truskawkowy lub dobry dżem z truskawek.

Czytaj też:
Szukasz idealnego przepisu na ciasto czekoladowe? To już znalazłeś!
Czytaj też:
Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami. Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu, a mam ochotę na domowe ciasto

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl