Czerstwe kromki wystarczy zalać słodkim płynem. Pół godziny, proste składniki i masz przysmak, jakich mało

Czerstwe kromki wystarczy zalać słodkim płynem. Pół godziny, proste składniki i masz przysmak, jakich mało

Dodano: 
Pudding chlebowy
Pudding chlebowy Źródło: Shutterstock / Sham Clicks
Ten przepis to mistrzostwo świata, bo jak inaczej nazwać genialny deser, który robi się z czerstwego chleba? Ten słodki przysmak kosztuje niewiele, a można go podać na wiele sposobów.

Pudding chlebowy to po prostu deser z chleba, który jest już czerstwy albo po prostu zostało go za dużo. Taki chleb wystarczy zalać słodkim płynem na bazie mleka i zapiec. Taki pudding chlebowy może być niebanalnym deserem, ale też posiłkiem na słodko, ponieważ jest bardzo sycący.

Jak zrobić pudding chlebowy?

Pudding chlebowy z rodzynkami to klasyk, ale my dorzuciliśmy do niego jeszcze odrobinę cynamonu. Sam chleb i zalewę przygotowuje się szybko i łatwo. Możesz zdecydować, czy wolisz chleb pokroić w kostkę, czy może w kromki. Niezależnie od formy, ważne jest, aby dać pieczywu chwilę przed pieczeniem, bo chodzi o to, aby wchłonęło część mlecznej zalewy. Można pieczywo zalać mlecznym płynem już w foremce, a można najpierw wymieszać w misce, odczekać, a potem przełożyć do formy.

Rada: w sezonie na truskawki i inne owoce, można je również dodać do pieczenia, wówczas pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki i wrzuć do brytfanki razem z chlebem i rodzynkami, a następnie zalej płynem z mleka i jajek.

Przepis: Pudding chlebowy

Pyszny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
573 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pszennego pieczywa
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczywo pokrój na kromki lub w kostkę. Mleko wymieszaj z jajkami i cukrem. Foremkę wysmaruj masłem. Wsyp pieczywo, rodzynki, zalej mlekiem i odstaw na 10 minut, aby chleb nasiąknął płynem. Po tym czasie posyp cynamonem.
  2. Pieczenie puddinguZapiekaj pudding ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać pudding chlebowy?

Pudding chlebowy smakuje rewelacyjnie zaraz po upieczeniu, jeszcze gorący. Wówczas, jeśli ma być pysznym deserem z chleba, można zaserwować go z gałką dobrych lodów waniliowych (bardzo polecamy taką wersję).

Pudding można oczywiście wyjadać prosto z foremki, bez żadnych dodatków, można go też zajadać, kiedy już ostygnie. Świetnie smakuje podany ze świeżymi owocami (np. truskawkami, borówkami, malinami, ale też mango czy borówkami) oraz polany słodkim sosem waniliowym (zrobisz go, gotując słodką śmietankę z wanilią i cukrem) lub sosem śmietankowym z dodatkiem wanilii i białej czekolady (wówczas gorącym sosem zalej pokruszoną czekoladę i wymieszaj, aż się rozpuści).

Czytaj też:
Biorę płatki owsiane, czekoladę i jeszcze kilka składników. Raz-dwa robię pyszne, zdrowe ciasteczka
Czytaj też:
Ta słodka kolacja z makaronem to smak mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy, aż się uszy trzęsły