Ten przepis na mielone z kapustą to kotleciki mielone zapiekane pod kołderką z żółtego sera. Smakują rewelacyjnie i znikają błyskawicznie, dlatego warto rozważyć przygotowanie podwójnej porcji (tym bardziej że takie kotlety na zimno są świetnym dodatkiem do kanapek).
Jak zrobić kotlety z kapustą?
Mielone z kapustą to bardzo prosty przepis. Wystarczy do mięsa dodać poszatkowaną drobno kapustę (najpierw poszatkuj, a potem jeszcze posiekaj, aby kawałki nie były duże), jajko, cebulę i przyprawy. Cały sekret tkwi w tym, że kotlety nie są smażone, a pieczone. Dzięki temu są bardzo aromatyczne i soczyste. Kotlety na koniec posypujemy jeszcze tartym serem żółtym, co sprawia, że toną w pysznej, serowej kołderce, a jeśli jesz je na zimną, mają pyszną, serową skórkę.
Przepis: Kotlety mielone z kapustą
Pomysł na pyszne mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 464 w każdej porcji
Składniki
- 200 g kapusty
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 50 ml zimnej wody
- sól, pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaKapustę drobno poszatkuj i posiekaj. Do mięsa wlej zimną wodę i wyrób mięso dłonią. Dodaj kapustę, jajko i przyprawy, wymieszaj i formuj niewielkie kotleciki.
- Pieczenie kotletówKotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj (może być folią) i zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie posyp kotlety żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Gotowe kotlety można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują podane do ziemniaków oraz dowolnej surówki. Można je też podać na ciepło z ulubioną kaszą czy ryżem, ale świetnie smakują także zaserwowane z chrupiącą bagietką.
Inne pomysły na mielone z kapustą
Pieczone mielone z kapustą można przygotować w wersji z sosem pomidorowym. Piecz najpierw mięso 30 minut, a potem zalej je passatą z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw (np. włoskich ziół, typu suszone oregano czy bazylia) i zapiekaj wszystko razem jeszcze ok. 15 minut.
Kotlety mielone z kapustą można zrobić na wiele sposobów, także jako kotlety mielone smażone. Wówczas wystarczy drobno posiekaną kapustę dodać do mięsa z innymi składnikami (możesz tu wykorzystać swój sprawdzony przepis na tradycyjne mielone), a następnie formować kotleciki i smażyć na patelni na złoto z obu stron. W takiej wersji garść żółtego sera można dorzucić bezpośrednio do mięsnej masy na kotlety przed ich formowaniem.
Czytaj też:
Przepis na domowy paprykarz mam od kucharza ze Szczecina. Nie ma lepszej pasty rybnej na kanapkiCzytaj też:
Mam genialny przepis na domową szynkę, która pokona sklepowe wędliny. Pyszna, soczysta i zdrowa