Weź kapustę i mięso mielone. Z tych prostych składników zrobisz tani i smaczny obiad dla rodziny

Weź kapustę i mięso mielone. Z tych prostych składników zrobisz tani i smaczny obiad dla rodziny

Dodano: 
Mielone z kapustą
Mielone z kapustą Źródło: Shutterstock / Zeralein99
Połączenie mięsa mielonego i kapusty to pomysł na niedrogi dodatek do obiadu. Tak przyrządzone mięso jest soczyste i smaczne.

Ten przepis na mielone z kapustą to kotleciki mielone zapiekane pod kołderką z żółtego sera. Smakują rewelacyjnie i znikają błyskawicznie, dlatego warto rozważyć przygotowanie podwójnej porcji (tym bardziej że takie kotlety na zimno są świetnym dodatkiem do kanapek).

Jak zrobić kotlety z kapustą?

Mielone z kapustą to bardzo prosty przepis. Wystarczy do mięsa dodać poszatkowaną drobno kapustę (najpierw poszatkuj, a potem jeszcze posiekaj, aby kawałki nie były duże), jajko, cebulę i przyprawy. Cały sekret tkwi w tym, że kotlety nie są smażone, a pieczone. Dzięki temu są bardzo aromatyczne i soczyste. Kotlety na koniec posypujemy jeszcze tartym serem żółtym, co sprawia, że toną w pysznej, serowej kołderce, a jeśli jesz je na zimną, mają pyszną, serową skórkę.

Przepis: Kotlety mielone z kapustą

Pomysł na pyszne mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
464 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaKapustę drobno poszatkuj i posiekaj. Do mięsa wlej zimną wodę i wyrób mięso dłonią. Dodaj kapustę, jajko i przyprawy, wymieszaj i formuj niewielkie kotleciki.
  2. Pieczenie kotletówKotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj (może być folią) i zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie posyp kotlety żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Gotowe kotlety można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują podane do ziemniaków oraz dowolnej surówki. Można je też podać na ciepło z ulubioną kaszą czy ryżem, ale świetnie smakują także zaserwowane z chrupiącą bagietką.

Inne pomysły na mielone z kapustą

Pieczone mielone z kapustą można przygotować w wersji z sosem pomidorowym. Piecz najpierw mięso 30 minut, a potem zalej je passatą z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw (np. włoskich ziół, typu suszone oregano czy bazylia) i zapiekaj wszystko razem jeszcze ok. 15 minut.

Kotlety mielone z kapustą można zrobić na wiele sposobów, także jako kotlety mielone smażone. Wówczas wystarczy drobno posiekaną kapustę dodać do mięsa z innymi składnikami (możesz tu wykorzystać swój sprawdzony przepis na tradycyjne mielone), a następnie formować kotleciki i smażyć na patelni na złoto z obu stron. W takiej wersji garść żółtego sera można dorzucić bezpośrednio do mięsnej masy na kotlety przed ich formowaniem.

Czytaj też:
Przepis na domowy paprykarz mam od kucharza ze Szczecina. Nie ma lepszej pasty rybnej na kanapki
Czytaj też:
Mam genialny przepis na domową szynkę, która pokona sklepowe wędliny. Pyszna, soczysta i zdrowa