Zmiksuj trzy składniki i dodaj cynamon. Genialne placuszki bez grama mąki

Zmiksuj trzy składniki i dodaj cynamon. Genialne placuszki bez grama mąki

Dodano: 
Placuszki bez mąki
Placuszki bez mąki Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Te proste placuszki to idealna propozycja na lekką kolację, śniadanie lub po prostu: przekąskę w ciągu dnia. Zrobisz je bez mąki z kilku składników.

Prawdopodobnie nie ma prostszego przepisu na placuszki bez mąki. To bananowo-owsiany przysmak, który smakuje i dzieciom, i dorosłym. Nie trzeba dodawać do nich nie tylko mąki, ale i cukru. Słodycz dają dojrzałe banany i cynamon.

Jak zrobić bananowe placuszki bez mąki?

Ten przepis jest wręcz banalnie prosty, bo cała filozofia to wrzucenie do blendera bananów, jajek, płatków owsianych i odrobiny cynamonu. Po zmiksowaniu uzyskasz ciasto, które wystarczy już tylko kłaść na patelnię w niewielkich porcjach.

Wskazówka: Cynamon jest dodatkiem, który sprawia, że placuszki mają przyjemny, korzenny aromat, jednocześnie przyprawa dodaje im więcej słodyczy. Jeśli jednak nie przepadasz za cynamonem, możesz ten dodatek pominąć. Do placuszków można dodać też inne aromaty: np. ekstrakt z wanilii czy otartą skórkę z pomarańczy. Można też dorzucić do ciasta łyżeczkę gorzkiego kakao.

Przepis: Placuszki bananowe bez mąki

Pyszne i pożywne placki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta na placuszkiZmiksuj banany z płatkami owsianymi, jajkami i cynamonem.
  2. SmażenieRozgrzej dobrze patelnię z odrobiną oleju. Kładź niewielkie porcje ciasta i smaż na złoto obu stron.

Z czym podawać placuszki bananowe?

Te placuszki be mąki można zajadać solo, ale doskonale smakują w różnych wersjach z dodatkami. Placuszki bananowe możesz zaserwować z:

  • miodem, syropem klonowym lub innymi syropami (np. malinowym),
  • jogurtem i świeżymi owocami (np. borówkami, malinami czy plasterkami banana),
  • kremem czekoladowym lub sosem czekoladowym,
  • dowolną konfiturą, dżemem czy powidłami,
  • serkiem homogenizowanym (np. waniliowym),
  • musami owocowymi,
  • cukrem pudrem lub gorzkim kakao (wystarczy delikatnie oprószyć placuszki).

To oczywiście tylko inspiracje i możesz swoje placuszki podawać również z innymi dodatkami. Takie placuszki są świetnym pomysłem na zdrową przekąskę do szkoły, pracy czy na weekendową wycieczkę: łatwo je spakować, łatwo się je zajada, a jednocześnie są smaczne i pozostawiają uczucie sytości na długo.

Czytaj też:
Jeden owoc i 20 minut pracy. Tak babcia piekła kruche ciasto, które znikało prosto z blachy
Czytaj też:
Robię całą górę naleśników z tym obłędnym farszem. Ze stołu znikają do ostatniego