Mój hit po powrocie z Bieszczad. Ten śniadaniowy twarożek uzależnia od pierwszego kęsa

Mój hit po powrocie z Bieszczad. Ten śniadaniowy twarożek uzależnia od pierwszego kęsa

Dodano: 
Twarożek z papryczkami chili
Twarożek z papryczkami chili Źródło: Shutterstock / Agnieszka Stankiewicz
Wyrazisty, kremowy i lekko piekący, idealny do świeżego pieczywa, gdy masz ochotę na coś, co naprawdę stawia na nogi.

Zacząłem robić ten twarożek, gdy wróciłem z wakacji w Bieszczadach. Schroniskowy kucharz dodawał chili niemal do wszystkiego. Najpierw mnie to irytowało, a potem… uzależniło. Gdy wróciłem do domu, eksperymentowałem długo, aż wypracowałem idealną ostrość i konsystencję. Teraz nie ma tygodnia bez tego smarowidła w lodówce, lepsze niż niejeden gotowy serek.

Jak zrobić twarożek z chili?

Do uzyskania kremowej konsystencji możesz użyć blendera ręcznego, dzięki niemu pasta będzie bardziej, jak serek do smarowania. Zamiast świeżych papryczek możesz użyć chili w zalewie lub pasty sambal oelek, dadzą równie wyrazisty smak, ale bardziej równomiernie się rozprowadzą.

Jeśli chcesz podkręcić smak, dorzuć odrobinę startej skórki z limonki lub kilka kropli oliwy z wędzoną papryką. Taki twarożek świetnie sprawdza się też jako baza do wrapów, smarowidło do grzanek albo warstwa pod jajka na twardo. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Przepis: Twarożek z chili

Klasyczne śniadanie z twistem. Możesz zrobić je mniej lub bardziej ostre.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
196 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 czerwone papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPapryczki chili drobno posiekaj – razem z pestkami, jeśli lubisz bardzo ostre smaki. Posiekaj szczypiorek. Twaróg rozdrobnij widelcem w misce.
  2. Mieszanie i doprawianieDo twarogu dodaj jogurt, chili, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę.

Z czym podać twarożek z chili?

Śniadanie nie może obyć się bez pieczywa, a wybór jest naprawdę szeroki. Warto testować różne opcje i znaleźć ulubione połączenia smaków. Oto kilka propozycji:

  • Chleb żytni na zakwasie – jego wyrazisty, lekko kwaskowy smak świetnie kontrastuje z kremowym twarożkiem z chili. Doskonale pasuje do dodatków takich jak ogórek kiszony czy rukola.
  • Bułka orkiszowa – ma lekko orzechowy aromat, który dobrze współgra z pikantnym twarożkiem. Świetna z dodatkiem sałaty i świeżych warzyw.
  • Ciabatta – włoskie pieczywo o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Idealne do kanapek z twarożkiem, grillowaną papryką i rukolą.
  • Bagietka czosnkowa – klasyka, która sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i na piknik. Twarożek z chili i dodatkowo plasterki awokado oraz jajko na twardo stworzą pyszną kompozycję.
  • Chleb pełnoziarnisty – dodaje wartości odżywczych i dobrze komponuje się z ostrzejszymi smakami. Idealny na zdrowe śniadanie z twarożkiem, pomidorem i kiełkami.
  • Tortilla pszenna lub kukurydziana – świetna baza do wrapów z twarożkiem z chili, grillowanym kurczakiem i świeżymi warzywami. Lekka, wygodna i idealna na wynos.

Czytaj też:
To zdrowe śniadanie robię błyskawicznie. Jest pyszne, a mieszam tylko twarożek z 3 dodatkami
Czytaj też:
Wsypuję do twarożku prostą mieszankę i ekspresowo robię pyszne, zdrowe śniadanie