Placek z brzoskwiniami to proste ciasto jogurtowe z dodatkiem sezonowych owoców, w tym przypadku soczystych brzoskwiń. To przepis, który zawsze się udaje i warto go zapisać na później: ciasto jogurtowe z tej sprawdzonej receptury jest idealną bazą również do innych owoców.
Jak zrobić placek z brzoskwiniami?
Ciasta z dodatkiem jogurtu (ale też maślanki czy kefiru) to jedne z najprostszych wypieków. Wyrastają ładnie dzięki idealnemu połączeniu składników. Jogurt nadaje im wilgotność i lekkość, a jego kwasowość aktywuje proszek do pieczenia lub sodę, co sprawia, że ciasto pięknie rośnie i jest puszyste. Dodatkowo przepis jest prosty – bazuje na kilku składnikach. Ciasto jogurtowe wybacza drobne błędy, bo nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności.
Nasza propozycja to placek jogurtowy z brzoskwiniami: wystarczy wylać ciasto do foremki, ułożyć na nim brzoskwinie, a resztę już zrobi piekarnik. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem, jak w naszym przepisie, ale też udekorować lukrem czy listkami świeżej mięty.
Przepis: Placek z brzoskwiniami
Pyszne ciasto jogurtowe z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 247 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
- Szykowanie owocówBrzoskwinie przekrój na połówki, wyjmij pestki i pokrój owoce na plasterki.
- Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Ułóż na wierzchu plasterki owoców. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem.
Inne pomysły na ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto jogurtowe z tego przepisu możesz wykorzystać nie tylko jako bazę do placka z brzoskwiniami. Zamiast brzoskwini możesz tu dodać inne owoce sezonowe. Mogą to być np. wiśnie, porzeczki, borówki, truskawki, jagody, agrest, morele, ale też jabłka czy śliwki.
Do takiego ciasta po sezonie można również dodawać owoce mrożone, ale również owoce z puszki (chociażby brzoskwinie) czy owoce, które zostaną z kompotu (trzeba je tylko odsączyć).
Ciasto jogurtowe z owocami można też posypać kruszonką. Przepis na kruszonkę jest prosty: we 80 g mąki i po 40 g cukru oraz zimnego masła. Wymieszaj składniki i posyp kruszonką ciasto przed pieczeniem (na wyłożone owoce).