Domowe pasty kanapkowe to najlepsza alternatywna dla kupnych dodatków do pieczywa. W tej główne role grają wyraziste śledzie i gotowane jajka. Sos, który łączy składniki to lekki, gęsty jogurt z nutą ostrej musztardy. To wszystko razem sprawia, że pasta jest wyrazista w smaku i można ją podać na wiele sposobów.
Jak zrobić pastę rybną ze śledzi?
To prosta pasta, do której dodaje się śledzie, cebulę i jajka. Uważam, że najlepiej pokroić te składniki w drobną kostkę: pasta ma wtedy elegancką konsystencję nieco przypominającą sałatkę. Składniki można też lekko zmiksować, jednak niekoniecznie na papkę. Inna opcja to pokrojenie śledzi i cebuli w kostkę, a starcie jajek na tarce.
Do robienia pasty najlepiej wykorzystać matiasy. Jeśli to śledzie w słonej zalewie, należy je wcześniej namoczyć, ale jeśli kupujesz śledzie w oleju, po odsączeniu z tłuszczu, możesz ich od razu używać. Ważne, aby uważać na koniec z soleniem pasty kanapkowej, ponieważ same śledzie już dodają jej słonego smaku.
Przepis: Pasta rybna ze śledziem
Pyszna pasta na kanapki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 206 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety ze śledzia (matiasy)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŚledzie, jajka i cebulę pokrój w drobniutką kostkę.
- Doprawianie pastyPrzełóż składniki do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt i musztardę, wymieszaj dokładnie.
Gotową pastę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny do lodówki, wówczas smaki idealnie się przegryzą. Gotową pastę należy przechowywać w lodówce.
Jak podawać pastę ze śledzi?
Pasta ze śledzi to przede wszystkim rewelacyjna pasta kanapkowa. Możesz ją położyć na dowolne pieczywo. Świetnie smakuje na pszennych bułkach, bo jest nawiązaniem do popularnej na północy Polski bułki ze śledziem. Kanapki z pastą możesz udekorować plasterkami ogórka konserwowego, kaparami czy gałązkami koperku.
To też świetna pasta do słonych przekąsek. Możesz ją nakładać porcjami np. na krakersy. Nadaje się też do faszerowania jajek (gotowane jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka i w ich miejsce nałóż pastę rybną). Pasta ze śledzi to też pyszny dodatek do ziemniaków gotowanych w mundurkach lub ziemniaków pieczonych.
Czytaj też:
Gotujesz jajka, makaron czy ryż? Ten trik zmniejszy rachunki. Robię tak zawszeCzytaj też:
Zawijam raz-dwa i kładę na świąteczny stół. Te proste roladki z szynki kuszą i smakują