Twarożek na słodko to twarożek z miodem i jogurtem naturalnym. To proste smarowidło, które jest idealne, jeśli lubisz śniadania na słodko. Moja babcia i mój tata robili taki twarożek ze śmietaną. Ja, żeby było zdrowiej, zamieniam śmietankę na jogurt naturalny. Do tego dobra, świeża bułka albo kromka pełnoziarnistego chleba, filiżanka czarnej kawy i nie ma lepszego początku dnia.
Jak zrobić twarożek z miodem?
Mogłabym tylko powiedzieć, że wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, bo tak robi się ten twarożek na słodko. Jednak opcji jest nawet w takim prostym dodatku kilka. Przede wszystkim możesz wybrać rodzaj twarożku. Ja zwykle stawiam na półtłusty. Twaróg chudy też będzie dobry, jednak wówczas zwykle potrzeba nieco więcej jogurtu, aby konsystencja smarowidła była przyjemnie kremowa.
Kolejny ważny dodatek, który decyduje o smaku twarożku to miód. Tu jedna rada: dodaj swój ulubiony. Ja najczęściej sięgam po miód lipowy, który mogłabym jeść w każdej ilości. Ale jeśli nie mam go pod ręką, wybieram miody wielokwiatowe, lubię też miód wrzosowy.
Rada: Do twarożku z miodem i jogurtem śmiało możesz dorzucić dodatki smakowe, takie jak np. skórka otarta z cytryny lub pomarańczy. Smak takiego serka idealnie podbije dodatek ekstraktu waniliowego.
Przepis: Twarożek z miodem
Słodki dodatek do pieczywa i nie tylko.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 92 w każdej porcji
Składniki
- 200 g twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki miodu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie twarożkuPrzełóż wszystkie składniki do miski i rozgnieć widelcem, wymieszaj.
Jak podawać twarożek na słodko?
Twarożek z miodem to dla mnie przede wszystkim idealne smarowidło na kanapki. Ale nie tylko. Połączenie białego sera, miodu i jogurtu doskonale sprawdzi się jako farsz do naleśników czy dodatek do słodkich placków. W sezonie do twarożku można także dorzucić świeże owoce, np. maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny czy leśne jagody.
Czytaj też:
Jajka sadzone „chmurki” z piekarnika są lekkie i pyszne. Zaskocz nimi rodzinęCzytaj też:
To najlepsze śniadanie na weekend. Pyszny omlet, który syci i dodaje energii na długo