Nie lubię rutyny w kuchni, dlatego do tradycyjnych przepisów często dodaję nowe, inne składniki, zwykle takie, które mam akurat w kuchni. Tak jest w przypadku pierogów z ziemniakami, mam mnóstwo wersji na ich zrobienie, ale ta z suszonymi pomidorami i cebulką jest tak pyszna, że powtarzam ją najczęściej.
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami?
Jesli masz swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, to śmiało z niego korzystaj. Ja zawsze dodaję do takiego ciasta odrobinę masła. To sprawdzony przepis, który można wykorzystać zarówno do pierogów wytrawnych, jak i słodkich. Można ciasto wyrobić ręcznie, można pomóc sobie robotem. Ważne jest jednak, aby dać ciastu trochę odpocząć: po prostu włóż je na pół godziny do lodówki. Ciasto możesz podsypać w razie potrzeby mąką, ale nie przesadzaj z jej ilością.
Samo zrobienie farszu jest bardzo proste: wystarczy pokroić cebulkę, pomidory, a potem jeszcze samą cebulkę zeszklić na oliwie z pomidorów, co jeszcze bardziej podkręci smak farszu. Potem już tylko wystarczy wymieszać składniki i sklejać pierogi. Ważne jest, aby do pierogów nakładać zimny farsz.
Przepis: Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami
Pierogi z aromatycznym farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 884 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na pierogiMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masła, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszuCebulę drobno posiekaj i przesmaż na oleju z suszonych pomidorów. Pomidory posiekaj i razem z cebulą dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Gotowe pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami można podać z odrobiną śmietany lub jogurtu, można je też okrasić smażoną cebulą lub posypać koperkiem.
Jak inaczej wykorzystać farsz do pierogów?
Ten pyszny farsz można wykorzystać nie tylko do pierogów. Ja lubię jeść go samego w sobie: podsmażam wtedy ziemniaki z dodatkami, dorzucam na talerz łyżkę kwaśnej śmietany i jogurtu i nic więcej nie potrzeba. Ale ten farsz z ziemniaków, cebuli i pomidorów świetnie nadaje się także do wytrawnych naleśników. Doskonale smakują wówczas podane z dowolnym sosem na bazie jogurtu, np. czosnkowym albo ziołowym.