Mocno migdałowe ciasteczka mają prosty skład. Przepis jest dziecinnie łatwy

Mocno migdałowe ciasteczka mają prosty skład. Przepis jest dziecinnie łatwy

Dodano: 
Lemon crinkle cookies
Lemon crinkle cookies Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Są kruche i mocno migdałowe. Te ciasteczka robi się bardzo łatwo i szybko. Są idealne nie tylko na święta.

Grudzień to miesiąc, który pachnie pierniczkami i różnej maści ciasteczkami: z makiem, orzechami, czekoladą i oczywiście migdałami. Nasz przepis to właśnie mocno migdałowe ciasteczka, a ciasto zagniata się łatwo i szybko.

Jak zrobić migdałowe ciasteczka?

Do tych ciastek można wykorzystać mąkę migdałową, jednak lepsze będą grubo zmielone migdały, tak aby małe kawałki migdałów były wyczuwalne podczas chrupania. Charakterystycznego aromatu ciasteczkom dodaje też ekstrakt migdałowy (olejek migdałowy do ciast), ale te ciasteczka można również aromatyzować wanilią czy skórką otartą z pomarańczy.

Ciasto na tego typu ciasteczka nie lubi ciepła. Dlatego warto wyrobić je możliwie szybko i potem koniecznie schłodzić w lodówce. To sprawi, że gotowe ciasteczka będą idealnie kruche i delikatne.

Przepis: Ciasteczka migdałowe

Pyszne i proste ciasteczka z migdałami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 330 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 40 g masła
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 40 zmielonych grubo migdałów
  • 5 kropli ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMąką pszenną, ziemniaczaną i cukier puder wymieszaj z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dodaj pokrojone masło, żółtka, jogurt, ekstrakt migdałowy i wyrób ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw na ok. 30-40 minut do lodówki.
  2. Pieczenie ciasteczekPodsyp blat mąką, rozwałkuj ciasto i wycinaj dowolne kształty ciastek. Piecz w 180 stopniach aż będą lekko rumiane (12-15 minut).

Ciasteczka po upieczeniu są bardzo delikatne, dlatego trzeba poczekać, aż ostygną. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem, ale też udekorować polewą czekoladową (białą lub ciemną) albo lukrem.

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w zamykanym pojemniku (np. słoju lub puszce).

Ciasteczka migdałowe z kokosem i makiem

Przepis na te ciasteczka można nieco modyfikować, albo zrobić z jednego ciasta trzy rodzaje ciasteczek z migdałami. Pierwsza wersja to ciasteczka migdałowe z makiem: na podane proporcje dodaj 2-3 łyżki maku. Druga wersja to ciasteczka migdałowe z kokosem, wówczas wystarczy zagnieść z innymi składnikami także 2-3 czubate łyżki wiórków kokosowych.

Można też na bazie tego przepisu zrobić pyszne ciasteczka z orzechów włoskich albo orzechów laskowych. Wówczas, zamiast mielonych migdałów należy dodać do ciasta mielone orzechy włoskie lub mielone orzechy laskowe. Do ciasta można także dorzucić posiekaną drobno suszoną żurawinę.