Pomysł na to danie powstał, kiedy niespodziewanie odwiedzili nas znajomi. Lodówka świeciła pustkami, więc musiałam jakoś uratować sytuację. W szafce znalazłam puszkę tuńczyka, zapas makaronu mam zawsze, a w lodówce była duża śmietana i spory kawałek żółtego sera. W 10 minut zrobiłam prosty obiad z makaronem, który równie szybko zniknął z talerzy. Kiedy ci sami znajomi nas odwiedzają, dzwonią już teraz z jednym pytaniem: a masz tuńczyka, śmietanę i ser, czy mamy coś kupić po drodze?
Jak zrobić makaron z tuńczykiem?
Tu nie może się nic nie udać, bo zrobienie sosu ze śmietany i tuńczyka jest dziecinnie proste. Ja zwykle wykorzystuję tuńczyka w oliwie i na odrobinie tej oliwy podsmażam cebulę i czosnek (bywało jednak, że dawałam tylko cebulę, albo tylko czosnek, jeśli któregoś ze składników nie miałam). Jeśli masz tuńczyka w sosie własnym, odsącz rybę z płynu, a cebulę i czosnek podsmaż na oleju lub oliwie.
Sekretem tego dania jest duża ilość żółtego sera. Ja zawsze posypuję nim wierzch gorącego dania, najlepiej grubą warstwą, która pod wpływem ciepła szybko się stopi, tworząc na makaronie ciągnący się i smaczny serowy kożuszek.
Przepis: Makaron z tuńczykiem
Pomysł na szybki obiad z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 973 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 400 g śmietany 18%
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g tartego, żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNastaw do gotowania makaron. W rondelku rozgrzej część oliwy z tuńczyka, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż chwilę, dodaj całego tuńczyka oraz śmietanę. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
- Robienie daniaOdcedź makaron i dodaj do sosu z tuńczykiem. Wymieszaj. Posyp danie żółtym serem i podawaj od razu.
Inne pomysły na makaron z tuńczykiem
Kiedy robiłam makaron z tuńczykiem pierwszy raz, żeby nakarmić głodnych gości, nie miałam akurat w domu żadnej, świeżej zieleniny. Robi ona jednak bardzo dobrze temu daniu. Dodaj do dania dużo świeżej natki pietruszki albo posiekany szczypiorek.
Do dania możesz dodać również inne warzywa (w zależności od tego, co masz pod ręką). Może to być czerwona cebula, sałata rzymska (świetnie smakuje w śmietanowym sosie z tuńczykiem), seler naciowy czy pokrojona drobno papryka, która doda kolorów całemu daniu.
Te obiad z makaronem, jeśli zrobisz go za dużo, możesz także potem odgrzać w piekarniku: posyp wówczas wierzch żółtym serem i zapiekaj, aż się rozpuści i ładnie zrumieni.
Czytaj też:
Podsmażam ryż z warzywami i serwuję z pożywnym dodatkiem. Ten tani obiad smakuje, że palce lizaćCzytaj też:
To ekspresowe danie kuchni włoskiej kocha cała rodzina. Ucztę robię bez wysiłku z prostych składników