Tę pastę jajeczną robię błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Przepis jest banalnie prosty

Tę pastę jajeczną robię błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / Maslova Valentina
Pasta jajeczna to zawsze dobry pomysł. Jest idealna na kanapki, a robi się ją bardzo łatwo i bardzo szybko.

Pastę jajeczną można zrobić na wiele sposobów. Ja zwykle wykorzystuję najprostszy przepis, jaki mam. To pasta jedynie z dodatkiem majonezu i odrobiny musztardy. Rewelacyjnie smakuje na dobrym, chrupiącym pieczywie, a jej zrobienie zajmuje nie więcej niż 5-10 minut.

Jak zrobić pastę jajeczną?

Ta pasta kanapkowa to gotowane jajka, majonez, musztarda oraz sól i pieprz do smaku. Jajka można rozdrobnić w dowolny sposób: posiekać nożem, rozgnieść widelcem albo zetrzeć na tarce. Ja często wybieram ten ostatni, bo jeśli mam ochotę na bardziej kremową konsystencję, wybieram drobne oczka, a potem rozgniatam dodatkowo jajka z majonezem i musztardą.

Przepis: Pasta jajeczna

Prosta pasta kanapkowa z gotowanych jajek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
77 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ugotowane jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jajekJajka obierz i drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce.
  2. Robienie pastyWymieszaj jajka z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku.

Pastą jajeczną smaruj kanapki, grzanki, możesz ją też podać w formie przekąski na krakersach albo łódeczkach z liści cykorii. Pastą można także faszerować pomidorki czy wydrążone ogórki i również serwować jako imprezową, prostą przekąskę.

Inne pomysły na pastę jajeczną

Podstawowy przepis na pastę daje ogromne możliwości. Możesz dorzucać do pasty ulubione dodatki czy przyprawy, za każdym razem zmieniając jej smak. Ja lubię podkręcić smak (i jednocześnie kolor) pasty odrobiną kurkumy, ale często dodaję do jajek także świeże zioła: np. posiekaną kolendrę, szczypiorek czy natkę pietruszki. Jeśli mam ochotę na delikatniejszą wersję pasty, musztardę zastępuję naturalnym jogurtem albo dodaję do pasty sam majonez.

Do jajek świetnie pasują świeże, chrupiące warzywa, które można położyć na kanapce z pastą albo dodać je bezpośrednio do jajek. Może to być np. pokrojona w drobną kostkę kolorowa papryka, drobno posiekana rzodkiewka, ale też ogórki we wszelkiej postaci: świeże (wówczas najlepiej wydrążyć część z nasionami), kiszone czy konserwowe. Do pasty kanapkowej z jajek można także dodać szynkę czy wędzonego łososia. Możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.

Czytaj też:
Oprócz jajek i warzyw dodaję do omleta zaskakujący składnik. To danie syci, jak mało co
Czytaj też:
To śniadanie z patelni robię w weekendy. Cała rodzina uwielbia ten prosty posiłek z jajkami