Uwielbiam gnocchi, czyli włoskie kopytka. To one są bazą tego przepisu, lubię je robić, ale często też kupuję gotowe z dobrej garmażerki: tak jest wygodniej, szybciej, a tak samo smacznie. Do tego przepisu na kluseczki z sosem śmietanowym śmiało można wykorzystać także polskie kopytka. Jeśli masz już kluski: cały obiad zrobisz dosłownie w 10 minut.
Jak zrobić gnocchi z sosem?
Ja do klusek dodaję najprostszy sos śmietanowy z dodatkiem jedynie czosnku przesmażonego krótko na oliwie i maśle. Do sosu daję też sporo pieprzu (najlepiej kolorowego, będzie ładnie wyglądać). Na koniec obowiązkowa garść natki pietruszki i cały obiad jest gotowy.
Przepis: Gnocchi z sosem śmietanowym
Szybki obiad z kluseczkami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1212 w każdej porcji
Składniki
- 400 g gnocchi
- 300 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj masło i smaż krótko, ale tak, by czosnek się nie przypalił. Dodaj śmietanę, kluseczki i gotuj wszystko razem, aż gnocchi dobrze się zagrzeją. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
- Serwowanie daniaDo kluseczek z sosem dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Inne pomysły na kluseczki z sosem
Podstawowy przepis można bardzo łatwo modyfikować, w zależności od tego, jakie składniki masz jeszcze pod ręką. Podsuwam kilka sprawdzonych inspiracji:
- kremowy sos z żółtym serem – żółty ser to zawsze dobry wybór do tego typu dań, możesz tartym serem posypać gotowe już danie, lub dorzucić go na patelnię razem z kluseczkami;
- kremowy sos z boczkiem – na patelni najpierw podsmaż boczek, a dopiero potem dodaj czosnek, w tym przypadku może to być również cebula – i na koniec śmietanę;
- kremowy sos ze szpinakiem – do sosu można dodać szpinak, także mrożony (wystarczą 2-3 kosteczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego, aby zmienić charakter dania);
- kremowy sos z serem pleśniowym i orzechami – do śmietanki dodaj pokruszony ser z niebieską pleśnią, a gotowe danie posyp uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi;
- kremowy sos z grzybami – na patelni podsmaż lekko cebulkę, dodaj pieczarki lub leśne grzyby, przesmaż i dopiero dodaj śmietanę i kluski, w tej wersji również nie żałuj natki pietruszki.
Oczywiście możesz tworzyć również własne, ulubione wersje. Smacznego!
Czytaj też:
Pomysł na to masło podpatrzyłam u znajomego kucharza. Kilka minut smażenia, a zapach czuć w całym domuCzytaj też:
Kuroń pokroił ogórki kiszone i zrobił rewelacyjną surówkę do obiadu. Kilka chwil i gotowe!