Gorące kanapki z chleba tostowego to świetny pomysł na ciepłą kolację. To danie uwielbiają dzieci

Gorące kanapki z chleba tostowego to świetny pomysł na ciepłą kolację. To danie uwielbiają dzieci

Dodano: 
Kanapki na ciepło
Kanapki na ciepło Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Gorące kanapki ze smacznymi dodatkami to pomysł na szybką i tanią kolację na ciepło. To danie łatwe do zrobienia.

Kanapki na ciepło z chleba tostowego to taki domowy fast food. Na pewno nie da się o nich powiedzieć, że są zdrowe, ale jesteśmy niemal pewni, że każdy (szczególnie najmłodsi) spałaszuje je ze smakiem. Do dobra opcja na wspólny wieczór i rodzinne rozmowy na koniec dnia.

Jak zrobić kanapki na ciepło z chleba tostowego?

Te kanapki to niezwykle prosty przepis, bo wystarczy położyć na chlebie składniki, złożyć kanapkę i podgrzać ją na patelni (patelnia nie powinna być za gorąca, aby kromki się nie przypaliły. Nieco finezji całości dodaje parmezan i wędzonka szynka, którymi można posypać gorące kanapki, ale jeśli chcesz, można je pominąć. Ma być prosto, szybko, tanio i smacznie.

Najprościej podgrzać te kanapki na patelni, ale można je również zapiec w tosterze lub włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Tę ostatnią opcję najmniej polecamy, bo jest zwyczajnie nieekonomiczna, ale jeśli tego samego dnia używasz jeszcze piekarnika i musisz go rozgrzać i tak, to wówczas jest to doskonała opcja, aby przy okazji zrobić te szybkie kanapki na ciepło.

Rada: do zrobienia kanapek na ciepło możesz wykorzystać także inne pieczywo, a wersji wegetariańskiej wykorzystać roślinne parówki lub kiełbaski.

Przepis: Kanapki na ciepło

Pomysł na tanią a smaczną kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
766 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 parówki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 plasterek wędzonej szynki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kanapekKromki posmaruj masłem z obu stron. Ułóż na kanapce ser i parówkę, złóż chleb na pół. Szynkę pokrój drobno.
  2. Smażenie kanapekTak przygotowane kanapki smaż z obu stron na patelni, aż ser zacznie się topić. Gorące kanapki posyp parmezanem i kawałkami szynki.

Jak podawać kanapki na ciepło?

Te gorące kanapki z chleba tostowego aż proszą się o jakiś sos. Podaj je z keczupem, musztardą, sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Kanapki można posmarować sosem albo je w nim maczać.

Takie kanapki będą świetne nie tylko jako kolacja, ale też szybka imprezowa przegryzka na ciepło, którą zrobisz błyskawicznie podczas imprezy, kiedy wszyscy poczują się głodni. W takiej wersji możesz dodatkowo nadziać całą kanapkę na patyczki, aby wygodnie się ją jadło i aby się nie rozpadła.

Czytaj też:
Kotlety z obiadu można zamienić w prawdziwą ucztę. Rewelacyjną sałatkę zrobisz w 10 minut
Czytaj też:
Kanapka z serkiem puszystym Almette z ziołami i wędzonym łososiem