Duszę fasolkę z niecodziennymi dodatkami. Ta pożywna potrawa sprawdzi się nawet jako obiad

Duszę fasolkę z niecodziennymi dodatkami. Ta pożywna potrawa sprawdzi się nawet jako obiad

Dodano: 
Fasolka duszona z pomidorami i szpinakiem
Fasolka duszona z pomidorami i szpinakiem Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Jarskie potrawy również są świetnym pomysłem na sycący obiad. Moje ulubione dania to te z dodatkiem fasoli. Nie sądziłam, że połączenie tego warzywa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest takie smaczne.

Wcześniej wykorzystywałam fasolę tylko do tradycyjnej fasolki po bretońsku. Obecnie przygotowuję z niej wiele ciekawych dań. Moim ulubionym jest aromatyczny gulasz z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów. Sekretem jego smaku jest kremowy sos doprawiony startym parmezanem, kolendrą i płatkami chili.

Jaka fasolka jest najlepsza do gulaszu?

Przygotowując to danie, zazwyczaj sięgam po fasolę „piękny Jaś”. Zawsze moczę ją na noc w wodzie, a później gotuję do miękkości bez przykrywki. Można ją oczywiście zastąpić drobniejszą fasolką, a w „awaryjnych” sytuacjach nawet fasolką z puszki. To dobry pomysł szczególnie w dni, kiedy nie masz czasu na gotowanie i zależy Ci na jak najszybszym przyrządzeniu obiadu.

Jak przygotować fasolkę duszoną?

Przygotowanie duszonej fasolki nie zajmuje wiele czasu. Najpierw należy podsmażyć na patelni cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać do niej pokrojone suszone pomidory, ugotowaną fasolę i 2 garście szpinaku. Całość trzeba dusić kilka minut, a potem dorzucić składniki sosu.

Przepis: Fasolka duszona z pomidorami i szpinakiem

Fasolka duszona z pomidorami i szpinakiem w pysznym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g fasoli piękny Jaś
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka mascarpone
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • płatki chili
  • kolendra
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie fasoliFasolę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody, zagotuj ją. Dodaj trochę soli i gotuj 30-40 minut, aż będzie miękka. Fasolkę odcedź.
  2. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Szpinak opłucz i osusz. Pomidory osącz z zalewy i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy zmięknie, dodaj do niej czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone pomidory, chwilę przesmaż.
  3. Duszenie fasolkiPodsmażone składniki dodaj do ugotowanej fasolki. Dodaj 1 szklankę wody i gotuj całość kilka minut. Po tym czasie dodaj szpinak, mascarpone i parmezan. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj, dopraw do smaku: solą, pieprzem, płatkami chilli oraz kolendrą. Fasolkę z sosem duś kilka minut.

Wskazówka: Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz doprawić fasolkę kuminem. Do sosu warto także dodać trochę skórki startej z cytryny. Doda mu ciekawego, cytrusowego posmaku. Suszone pomidory możesz zastąpić pomidorkami koktajlowymi.

Jak podawać duszoną fasolkę?

Duszona fasolka najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem ulubionego pieczywa. Może to być lekkie pieczywo typu włoskiego, ale też chleb pełnoziarnisty czy na zakwasie. Danie warto też przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą, sycącą kolację.

Czytaj też:
Ekspresowa fasolka po bretońsku. Pokochają ją nie tylko zabiegani
Czytaj też:
Fasolka po bretońsku nie musi powodować wzdęć. Poznaj przepis mojego taty na to danie