Po ten gorący kubek sięgam, gdy chcę się rozgrzać w jesienny wieczór. Tę zupę robi się ekspresowo

Po ten gorący kubek sięgam, gdy chcę się rozgrzać w jesienny wieczór. Tę zupę robi się ekspresowo

Dodano: 
Krem z dyni
Krem z dyni Źródło: Pexels / Nataliya Vaitkevich
Domowy gorący kubek? To mój pomysł na chłodne, jesienne wieczory. Prosty, rozgrzewający krem dyniowy będzie tu idealny.

Pyszną, rozgrzewającą zupę do podania w kubku można zrobić samemu. Tego typu zupy są idealne na kolację, szczególnie w chłodniejsze wieczory. Sycą, ale nie obciążają żołądka na noc, a za sprawą przypraw i dodatków, mają działanie rozgrzewające i antyprzeziębieniowe.

Jak zrobić gorący kubek z dynią?

Do zrobienia zupy można wykorzystać różne gatunki dyni. Ja najbardziej lubię dynię hokkaido, bo nie trzeba jej obierać ze skórki, ale idealna do tego typu zup będzie także dynia piżmowa. Dobrze jest pokroić dynię na małe kawałki, a jeśli chcesz, aby dynia ugotowała się jeszcze szybciej, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.

Sekretem zupy są dodatki i przyprawy: to imbir, czosnek oraz curry. Należy je najpierw przesmażyć krótko na oliwie (tłuszcz jest tu nośnikiem smaku), a zupa zyska niesamowity aromat. Jeśli lubisz bardzo pikantne zupy, możesz doprawić swój krem z dyni także chili.

Przepis: Dyniowy gorący kubek

Szybki i rozgrzewający krem z dyni.

Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
213 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g dyni
  • 400 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

do podania:

  • 2 łyżeczki ziaren lub nasion

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNa dnie rondelka rozgrzej oliwę. Dodaj imbir, przyprawy, czosnek i smaż chwilę (ale tak, by czosnek się nie przypalił). Dynię pokrój w drobną kostkę i dorzuć do rondelka. Dodaj wodę i gotuj, aż dynia zmięknie.
  2. Robienie zupyZmiksuj zawartość rondelka na gładki krem, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Zupę podawaj w kubkach udekorowaną prażonymi ziarnami lub nasionami.

Jak podawać krem z dyni?

Zaserwowanie zupy w kubkach to pomysł, który uwielbiam. Posiłek wówczas wydaje się mniej zobowiązujący, niż np. obiad jedzony przy stole. Z gorącym kubkiem pełnym aromatycznego, gęstego kremu można zasiąść na kanapie i oglądać ulubiony serial.

Zupa świetnie smakuje posypana prażonymi ziarnami i nasionami (np. makiem, słonecznikiem, sezamem, nasionami dyni), ale można ją także udekorować gałązką rozmarynu lub tymianku, skropić dobrą oliwą, albo posypać pokruszoną fetą. Do kubka można wsypać także domowej roboty grzanki: wystarczy pokroić ulubiony chleb w drobną kostkę i przesmażyć na złoto na maśle lub oliwie.

Zupie można nadać wyjątkowego charakteru, wykorzystując olej z pestek dyni, który ma specyficzny, ciemnozielony kolor i przyjemny, głęboki orzechowy smak. Wystarczy skropić zupę olejem przed podaniem.

Czytaj też:
Najlepsze dyniowe latte zrobisz w domu w kilka chwil. Sprawdzony przepis na kultowe pumpkin spice latte
Czytaj też:
Nie cukinia i nie ziemniaki. Genialne placki zrobisz z tego zapomnianego warzywa