Uwielbiam pudding z chleba. Przepis na zapiekankę z owocami z udziałem nie pierwszej świeżości już pieczywa znalazłam przypadkiem, gdy zastanawiałam się co zrobić z paczką croissantów, które dostałam w piekarni w ramach ratowania jedzenia. A że uwielbiam gotowane z resztek danie, na stałe weszło do mojego kulinarnego repertuaru. Rodzina tez je pokochała, bo kto nie lubi zjeść czegoś słodkiego już o poranku?
Jak zrobić chlebową zapiekankę z owocami?
Zrobienie puddingu z chleba to przysłowiowa bułka z masłem. Tutaj niemal dosłownie, bo bułkę właśnie namaczasz w mleku i mieszasz ubitymi z cukrem jajkami i odrobiną masła. Ja dodaję jeszcze borówki amerykańskie i orzechy włoskie, by było smaczniej i zdrowiej. Po zapieczeniu mam śniadanie dla całej rodziny.
Przepis: Pudding z chleba z owocami jagodowymi i orzechami
Słodka zapiekanka z owocami, która uratuje nie pierwszej świeżości pieczywo.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 314 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twardej bagietki
- 5 jajek
- 400 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g orzechów włoskich
- 250 g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMasło stop na patelni, ostudź. Pieczywo zalej mlekiem i odstaw na 15 minut. Borówkę amerykańską umyj, osusz. Orzechy włoskie posiekaj.
- Robienie masy na puddingDo miski wbij jajka. Utrzyj je z cukrem. Wsyp szczyptę soli i wlej letnie masło. Wymieszaj.
- Pieczenie puddingu z chlebaDo masy jajecznej wrzuć namoczone pieczywo wraz z mlekiem. Wymieszaj, przełóż do natłuszczonej formy do zapiekania. Posyp borówką amerykańską i orzechami włoskimi. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza do momentu, aż pudding będzie złocisty z wierzchu i ścięty wewnątrz (35-40 minut).
Jak podawać pudding z chleba?
Przed podaniem odczekaj kilka minut, aby chlebowa zapiekanka z owocami trochę ostygła. Zapewniam cię, że nie chcesz się oparzyć niemal wrzącą masą mleczno-jajeczną. Pudding z chleba smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, wiec możesz go zrobić i po prostu o nim zapomnieć. Przechowuj go jednak zawsze w lodówce – o zatrucia, zwłaszcza latem – nietrudno i nie ma co kusić losu.
Jeśli masz ochotę, porcję pysznego słodkiego dania śniadaniowego możesz zaserwować z lodami jako deser. Gdy nie zależy ci na tym, by smakołyk był niskokaloryczny, dodaj jeszcze bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. Moje dzieci uwielbiają tę wypasioną wersję puddingu z chleba.
Inne warianty puddingu z chleba
W przepisie, który opracowałam, wykorzystuję bagietkę, ale sprawdzi się też każda inna bułka – zarówno ta słodka, jak i nie. Weź więc brioszkę, wysuszoną drożdżówkę bez pleśni czy bułkę wrocławską, a wciąż będzie dobrze. Tu chodzi o niemarnowanie i zjedzenie tego, co już nie jest tak smaczne w swojej oryginalnej formie.
Z chrupiącymi dodatkami do zapiekanki z owocami też możesz zaszaleć. Wybierz te orzechy, które akurat masz pod ręką. Zamiast włoskich sprawdzą się laskowe, nerkowce czy arachidowe. Te ostatnie może nawet wrzucić w formie masła orzechowego. Nie przesadź jednak z ilością, bo to produkt ze strączków i w większych ilościach jest ciężkostrawny (oraz kaloryczny).
Do puddingu z chleba możesz też wykorzystać te owoce, które masz akurat pod ręką. Jeśli ci brakuje, posiłkuj się mrożonkami. Pamiętaj tylko, by zawsze odmrażać je w lodówce, a nie na blacie. Gdy się spieszysz, drobne jagody możesz przelać wrzątkiem i w takiej formie wrzucić do owocowej zapiekanki. Też się upiecze.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, by masę jajeczną w chlebowej zapiekance z owocami ciekawie doprawić. Wsyp przyprawy korzenne, cukier wanilinowy czy kakao, a będzie fantastycznie.
Pudding z chleba możesz też oczywiście zrobić w wersji wytrawnej. Wykorzystaj tylko mało słodkie pieczywo, a zamiast cukru użyj soli, pieprzu i ziół, które będą pasowały do wykorzystywanych dodatków.
Czytaj też:
Te tosty mogę zajadać niemal codziennie. Po przepis sięgam, gdy trwa sezon na pyszne owoceCzytaj też:
Odkąd jem tę owsiankę, nie sięgam po kaloryczne batony. Przepis jest banalny