Usmaż morele, dodaj dwa składniki i ekspresowa sałatka gotowa. To danie idealne na lato

Usmaż morele, dodaj dwa składniki i ekspresowa sałatka gotowa. To danie idealne na lato

Dodano: 
Sałatka z moreli
Sałatka z moreli Źródło: Shutterstock / kochabamba
Wytrawna sałatka z moreli to dosłownie 10 minut pracy, a efekt niczym z restauracji. Taka sałatka jest idealna na letnie, lekkie kolacje lub jako dodatek do mięs z grilla.

Morele doskonale nadają się do dań wytrawnych. Idealnie pasują do mięs i słonych dodatków. My dziś proponujemy, aby zrobić z nich ekspresową sałatkę z dodatkiem rukoli i sera feta.

Jak zrobić wytrawną sałatkę z moreli?

Sekretem tej sałatki z moreli jest przygotowanie owoców na patelni. Dodatek cukru i soli jednocześnie sprawia, że się pięknie karmelizują i doskonale smakują. Morele można takie zapiec w piekarniku, ale wówczas zajmie to nieco więcej czasu. Jeśli szykujesz imprezę z grillem, owoce możesz upiec na ruszcie.

Do naszej sałatki dokładamy jedynie wyrazistą rukolę i słoną fetę. Do tego proste przyprawy i odrobina oliwy z oliwek. Nic więcej nie potrzeba.

Przepis: Sałatka z moreli

Wytrawna sałatka ze smażonych moreli.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
775 w każdej porcji

Składniki

  • 8 moreli
  • 100 g rukoli
  • 100 g fety
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie moreliMorele wypestkuj i podziel na połówki. Miąższ posyp odrobiną cukru i solą. Na patelni rozgrzej oliwę i kładź na niej brzoskwinie. Smaż, aż się zrumienią.
  2. Robienie sałatkiNa półmisek wyłóż rukolę oraz pokruszoną fetę. Dodaj gorące morele. Skrop wszystko oliwą, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Gotową sałatkę podaj z ciemnym pieczywem albo chrupiącymi grzankami. Doskonale smakuje z pieczonymi filetami z kurczaka lub drobiowymi szaszłykami, ale też karkówką, a nawet rybą z grilla.

Inne pomysły na sałatkę z moreli

Przepis na sałatkę z moreli możesz modyfikować. Do sałatki, zamiast fety możesz dodać kremowy serek typu philadelphia. Wówczas rozsmaruj serek na talerzu, skrop oliwą, wyłóż na wierzch rukolę oraz usmażone morele.

Sałatkę możesz wzbogacić także innymi dodatkami. Doskonale pasują tu prażone orzechy włoskie (orzechy wrzuć na suchą patelnię i praż kilka minut), pestki dyni albo słonecznika. Do sałatki można też dodać kawałki grillowanej piersi z kurczaka albo kawałki pokrojonego w plastry panierowanego kotleta z kurczaka.

Danie możesz udekorować czerwonymi pestkami granatu albo ciemnymi owocami borówki. Koloru mogą dodać także pomidorki koktajlowe, które pięknie skomponują się kolorystycznie i smakowo z morelami (pomidorki również możesz wrzucić na patelnię i lekko je skarmelizować). Sałatkę możesz skropić dobrej jakości octem balsamicznym.

Czytaj też:
Polacy rzadko robią nalewkę z tych soczystych owoców. Podajemy najlepszy przepis na morelówkę
Czytaj też:
Te babeczki z morelami zrobisz ekspresowo. Nie potrzeba nawet miksera