Rozgniatam, mieszam i smażę. 15 minut i smaczne, pożywne śniadanie dla rodziny gotowe!

Rozgniatam, mieszam i smażę. 15 minut i smaczne, pożywne śniadanie dla rodziny gotowe!

Dodano: 
Placki twarogowe
Placki twarogowe Źródło: Shutterstock / Alena_Kos
Szukacie pomysłu na pożywne śniadanie? Proponuję placki twarogowe, które robi się naprawdę szybko, a wychodzą bardzo smaczne. U mnie w domu należą do ulubionych, porannych posiłków.

Repertuar śniadaniowy jest dość wąski. Większość osób szykuje rano coś z jajek, podgrzewa parówki, robi tosty lub zwykłe kanapki. Ja dołączyłam do tych potraw pyszne placki. Robię je z twarogu, więc są bardzo pożywne. Zobaczcie, jak łatwo je przygotować.

Jaki twaróg przeznaczyć na placki?

Na placki najlepiej wybrać dość zwarty twaróg, który nie zawiera dużo wody. Może to być twaróg półtłusty lub tłusty sprzedawany w postaci klinka albo kostki. Wystarczy rozgnieść go widelcem, by powstała w miarę gładka masa. Odradzam używanie twarogu z wiaderka, takiego, z którego robi się sernik. Może bowiem okazać się zbyt rzadki, a wtedy placki wyjdą miękkie i cienkie.

Jak zrobić szybkie placki z twarogu?

Przygotowanie tych sycących placków to prawdziwa bułka z masłem. Twaróg wystarczy tylko umieścić w misce i rozgnieść niezbyt dokładnie widelcem. Małe grudki są tu nawet bardzo pożądane, bo dają plackom ciekawszej struktury.

Tak przygotowany twaróg należy wymieszać z jajkiem i niewielką ilością mąki. Można też dodać 1-2 łyżeczki cukru zwykłego lub wanilinowego. Lepiej jednak nie przesadzić ze słodkim dodatkiem, bo placki łatwo będą się przypalać w czasie smażenia.

Przepis: Placki twarogowe

Pożywne placki śniadaniowe z twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj go z jajkiem i mąką.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką kładź placki, lekko je spłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony.

Wskazówka: Placki nabiorą przyjemnej puszystości, jeśli dodacie do nich trochę proszku do pieczenia. Na podane w przepisie proporcje wystarczy mniej więcej pół łyżeczki.

Jak podać placki z twarogu?

Placki z twarogu najlepiej smakują, podane na słodko. Świetnym dodatkiem będą np.: miód, dżem, konfitura, powidła. Można je też oprószyć cukrem pudrem albo posmarować kremem czekoladowym. Ponieważ są dość neutralne w smaku, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je na słono. Ja lubię je w zestawie z twarożkiem kanapkowym i wędzonym łososiem.

Czytaj też:
Wszyscy dodają inny składnik, niż ja. Moja rodzina uwielbia te aromatyczne placki ziemniaczane
Czytaj też:
Dwa kubeczki jogurtu, trzy dodatki i mam kolację dla całej rodziny. Znika z talerzy w parę chwil