Moja rodzina cały tydzień czeka na to śniadanie. Omlet z warzywami jest pyszny i pożywny

Moja rodzina cały tydzień czeka na to śniadanie. Omlet z warzywami jest pyszny i pożywny

Dodano: 
Omlet z pomidorem i oliwkami
Omlet z pomidorem i oliwkami Źródło: Shutterstock / Katarzyna Hurova
W tygodniu nie mam czasu na przyrządzanie wymyślnych śniadań. Dlatego w weekend staram się, by poranny posiłek był smaczny i wyjątkowy. Moja rodzina polubiła omlet z warzywami i co sobotę go zamawia. A ja robię go z przyjemnością.

Przygotowywanie posiłków takich, jak omlet z warzywami to czysta przyjemność. A to dlatego, że potrawę tę robi się prosto i szybko. Na dodatek wszystkim smakuje, jest wartościowa i sycąca. Czy można oczekiwać czegoś więcej od śniadania?

Dwa rodzaje omletów

Omlety można serwować na słodko lub wytrawnie. Na słodko zwykle przyrządza się omlet biszkoptowy, którego podstawą są ubite na sztywną pianę białka. Miesza się je z żółtkami i smaży na patelni puszysty omlet. Szybszy w przygotowaniu jest omlet naturalny, do którego nie trzeba ubijać piany. Wystarczy tylko energicznie rozmieszać jajka i usmażyć je na tłuszczu w formie placka. Omlet naturalny doskonale smakuje z wytrawnymi dodatkami, jednak można go też podać np. z prażonym jabłkiem czy dżemem.

Jak zrobić omlet z warzywami?

Omlet z warzywami robi się bardzo prosto. Wystarczy pokroić warzywa i podsmażyć je na patelni z olejem. Potem trzeba zalać je masą jajeczną i smażyć omlet, aż masa jajeczna zetnie się z wierzchu. Wtedy omlet należy złożyć na pół i serwować póki jest ciepły.

Przepis: Omlet z pomidorem i oliwkami

Omlet smażony z plastrami pomidorów i oliwek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
330

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywPomidor umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plasterki. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim plastry pomidora i oliwek.
  2. Smażenie omletaJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, energicznie rozkłóć widelcem. Masą jajeczną zalej warzywa, całość smaż na niedużym ogniu (najlepiej pod przykryciem), aż wierzch omleta się zetnie. Wtedy złóż go na pół i przełóż na talerz.

Wskazówka: Omlet naturalny możecie też odwrócić na drugą stronę i dosmażyć. By ułatwić sobie odwracanie omletu, warto pomóc sobie talerzem. W tym celu patelnię trzeba przykryć talerzem, odwrócić całą konstrukcję, by talerz znalazł się na dole. Teraz omlet wystarczy zsunąć na patelnię i dosmażyć.

Jakie warzywa warto dodać do omletu?

Do omletu można dodać te warzywa, które lubią smażenie. Oprócz pomidorów i oliwek doskonale sprawdzą się też: papryka, cebula, szpinak. Smacznym dodatkiem do omletu są też pieczarki.

Czytaj też:
Oprócz jajek i warzyw dodaję do omleta zaskakujący składnik. To danie syci, jak mało co
Czytaj też:
Na uwielbianym przez Polaków tłuszczu można smażyć tylko jeden produkt. Mało kto zdaje sobie sprawę