Ta jajecznica to prawdziwe śniadanie mistrzów. Zapewnia długie uczucie sytości i zapobiega podjadaniu

Ta jajecznica to prawdziwe śniadanie mistrzów. Zapewnia długie uczucie sytości i zapobiega podjadaniu

Dodano: 
Jajecznica z kiełbasą
Jajecznica z kiełbasą Źródło: Shutterstock / SergeyST78
Jajecznicę można zrobić na wiele sposobów, dopasowując dodatki do pory roku. Jesienią i zimą, gdy organizm domaga się bardziej kalorycznych dań, podaję jajecznicę z kiełbasą. Takie śniadanie gwarantuje, że natychmiast odczujesz przypływ energii do działania!

Rankiem często brakuje czasu na przygotowanie pożywnego śniadania. Jajecznica to potrawa, która nie wymaga długiego stania przy kuchni i zawsze się udaje, więc nie musisz się obawiać, że nie zdążysz zjeść pożywnego śniadania przed wyjściem z domu.

Jak zrobić jajecznicę z kiełbasą?

Jajecznica to idealna potrawa dla zabieganych. W przypadku jajecznicy z dodatkiem kiełbasy potrzebujesz zaledwie kilku minut wolnego czasu – wystarczy pokroić kiełbasę i podsmażyć ją na suchej patelni, robiąc jednocześnie masę jajeczną. Jajecznica z poniższego przepisu świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie na śniadanie, ale także ekspresowy obiad lub kolacja.

Cienką kiełbasę możesz zastąpić pokrojoną w kostkę kiełbasą suchą np. krakowską, pokrojonymi kabanosami lub frankfurterkami, a także ulubioną szynką. Wyśmienicie smakuje również jajecznica z kiełbasą chorizo.

Jajka smażę na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy. Jeżeli używasz chudej kiełbasy lub innej chudej wędliny, to podsmaż ją na zwykłym maśle z dodatkiem odrobiny oleju lub maśle klarowanym.

Przepis: Jajecznica z kiełbasą

Tak przygotowana jajecznica jest aromatyczna i sycąca.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 50 g cienkiej kiełbasy
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • szczypiorek lub cebulka dymka

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówJajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Kiełbasę obierz ze skórki (opcjonalnie) i pokrój na cienkie plasterki. Szczypiorek lub cebulkę dymkę umyj, osusz i posiekaj.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię i podsmaż na niej plasterki kiełbasy z obu stron (bez tłuszczu). Na patelnię z kiełbasą wlej masę jajeczną i wymieszaj. Jeżeli kiełbasa była chuda, to przed wlaniem masy jajecznej dodaj na patelnię 1 łyżeczkę masła. Smaż jajka, często mieszając, aż jajecznica zyska preferowaną przez ciebie konsystencję. Dopraw gotową jajecznicę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jajecznicę z kiełbasą podawaj gorącą ze świeżym pieczywem lub tostami. Przed podaniem posyp potrawę szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Opcjonalne dodatki do jajecznicy z kiełbasą

Jeżeli masz więcej czasu, to razem z kiełbasą możesz podsmażyć boczek, cebulę, czerwoną paprykę i pokrojone na małe kawałki pieczarki. Dodatkowo jajecznicę możesz posypać odrobiną tartego sera żółtego.

Czytaj też:
Zamiast używać masło, kładę na patelni jeden plasterek. Jajecznica wychodzi idealnie kremowa
Czytaj też:
Do smażenia boczku dodaj łyżkę tego produktu. To patent, który stosuje zawodowy kucharz