Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa, przygotujcie prostą sałatkę. Jej podstawą będą ugotowane na twardo jajka, które wystarczy wzbogacić 2-3 niewyszukanymi dodatkami. Taką sałatkę robi się szybciej niż pastę, bo jajka wystarczy tylko posiekać.
Jak ułatwić sobie obieranie jajek?
Jajka ugotowane na twardo prosto można przerobić na pyszną sałatkę. Trzeba je tylko wcześniej obrać i posiekać. By skubanie jajek poszło gładko i szybko, warto pamiętać o jednej czynności. Otóż po ugotowaniu jajek, gorącą wodę należy odlać, a jajka zalać zimną wodą. Dzięki temu nie tylko jajka szybciej wystygną i da się je obrać, ale też skorupka łatwiej będzie się oddzielać od białka jaja. Warto też pamiętać o tym, że im świeższe jajka, tym gorzej się skubią, tzn. skorupka jest mocniej związana z ugotowanym białkiem.
Jak zrobić sałatkę jajeczną do pieczywa?
Przygotowanie sałatki jajecznej zajmuje jeszcze mniej czasu, niż sporządzenie pasty. Jajka wystarczy bowiem tylko obrać i dość grubo posiekać. Po wymieszaniu z kilkoma dodatkami i majonezem zamieniają się w smaczny, aksamitny dodatek do pieczywa.
Przepis: Ekspresowa sałatka jajeczna
Sałatka z ugotowanych na twardo jaj
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- eur
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 cebulki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Siekanie składnikówJajka obierz ze skorupek, niezbyt drobno posiekaj. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Wykańczanie sałatkiDo jajek i cebulki dodaj koperek oraz majonez. Składniki wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Co jeszcze można dodać do sałatki jajecznej?
Ja do sałatki jajecznej dorzucam zwykle posiekaną cebulę, zieleninę i majonez. Jednak potrawę tę można wzbogacić np.: pokrojoną w kostkę szynką, ogórkiem kiszonym czy konserwowym, a nawet żółtym serem. Zamiast cebulki można dorzucić posiekany szczypiorek, a oprócz majonezu dodać też trochę musztardy dla zaostrzenia smaku. Całość można też doprawić np.: kurkumą, curry lub papryką wędzoną albo ostrą. To już kwestia waszych upodobań smakowych.
Czytaj też:
Te płatki owsiane to jesienią ulubione śniadanie mojej rodziny. Dodaję do nich nietypowy składnikCzytaj też:
Zanurzam chleb w jednym składniku i kładę na patelnię. To mój sposób na pyszne śniadanie z czerstwego pieczywa