Domówka w gronie znajomych kojarzy mi się z przekąskami, które z przyjemnością podajda się w czasie rozmowy. Dobrze, by były smaczne i apetycznie wyglądające, ale też proste i szybkie do przygotowania. I tu doskonale wpisują się roladki z gotowych placków i trzech dodatków. To mój numer jeden na sylwestrową imprezę.
Czym posmarować gotowe placki?
By gotowe placki zamienić w roladki, trzeba sięgnąć po jakieś smarowidło. Najlepiej, by było łagodne w smaku, niezbyt kaloryczne i łatwe do przygotowania. Ja zazwyczaj stawiam na pastę twarogową. Robię ją zwykle z twarogu z wiaderka, czyli tzw. sernikowego. Dodaję do niego tylko posiekaną zieleninę, np. koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, a także 1-2 ząbki czosnku przecisniętego przez praskę.
Często też sięgam po tarty chrzan, którego nie trzeba dodać dużo, by pasta nabrała charakteru. Całość doprawiam solą i pieprzem i gotowe. Taką pastę twarogową możecie też wymieszać z drobno posiekaną papryczką chili albo doprawić ostrą mieloną papryką. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możecie do niej dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.
Jak zrobić ekspresowe roladki na przekąskę?
Ekspresowe roladki na przekąskę robię na bazie gotowych placków lawasz. To rodzaj pieczywa pochodzącego z Kaukazu, które można kupić w niektórych piekarniach, a nawet w popularnym dyskoncie. Ma prostokątny kształt i jest delikatniejsze od placków tortilli. Lawasz smaruję pastą twarogową, obkładam plasterkami wędzonego łososia i słupkami świeżego ogórka. Całość zwijam w rulon, schładzam, a potem kroję w plasterki. Te roladki wyglądają bardzo efektownie, a są banalnie proste do przygotowania.
Przepis: Roladki z wędzonym łososiem
Ekspresowa przekąska nie tylko na domówkę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 45 w każdej porcji
Składniki
- 1 placek lawasz lub 2 placki tortilli
- 200 g twarogu z wiaderka
- 1-2 ząbki czosnku
- koperek
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- sól, pieprz
- 1 ogórek sałatkowy
- 150 g wędzonego łososia w plasterkach
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówDo twarogu dodaj chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany koperek. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ogórek umyj, obierz, pokrój w cienkie słupki. Plasterki łososia możesz pokroić w paski.
- Formowanie roladekPlacek lawasz posmaruj dość grubo przygotowaną pastą twarogową. Rozłóż na niej kawałki łososia i słupki ogórka (wzdłuż dłuższego brzegu placka). Całość zwiń w dość ścisły rulon, zaczynając od dłuższego brzegu. Rulon schłodź, a potem pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm.
Z czego zrobić podstawę roladek?
Jeśli nie uda wam się kupić pieczywa lawasz, możecie wykorzystać placki tortilli. Są nieco grubsze, a przez to sztywniejsze, ale też bez problemu uformujecie z nich rulon. Domowym zamiennikiem gotowych placków mogą też być cienkie naleśniki. Usmażcie je tylko bez dodatku tłuszczu, a potem wystudźcie.
Czytaj też:
To moje hity na Sylwestra w domu. Robię je błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciejCzytaj też:
Kroję w paski i dodaję do eleganckiej sałatki. To mój sposób na wykorzystanie resztek
