Z gotowych placków i trzech dodatków robię ekspresową przekąskę. Na domówkę jest jak znalazł

Z gotowych placków i trzech dodatków robię ekspresową przekąskę. Na domówkę jest jak znalazł

Dodano: 
Szykowanie roladek
Szykowanie roladek Źródło: Shutterstock / Vitstyle
Zastanawiacie się, co podać na domówce? Ja zawsze stawiam na proste, a jednocześnie efektowne potrawy. Do takich właśnie należą ekspresowe roladki z gotowych placków i trzech dodatków. Zawsze znikają jako pierwsze.

Domówka w gronie znajomych kojarzy mi się z przekąskami, które z przyjemnością podajda się w czasie rozmowy. Dobrze, by były smaczne i apetycznie wyglądające, ale też proste i szybkie do przygotowania. I tu doskonale wpisują się roladki z gotowych placków i trzech dodatków. To mój numer jeden na sylwestrową imprezę.

Czym posmarować gotowe placki?

By gotowe placki zamienić w roladki, trzeba sięgnąć po jakieś smarowidło. Najlepiej, by było łagodne w smaku, niezbyt kaloryczne i łatwe do przygotowania. Ja zazwyczaj stawiam na pastę twarogową. Robię ją zwykle z twarogu z wiaderka, czyli tzw. sernikowego. Dodaję do niego tylko posiekaną zieleninę, np. koperek, natkę pietruszki, szczypiorek, a także 1-2 ząbki czosnku przecisniętego przez praskę.

Często też sięgam po tarty chrzan, którego nie trzeba dodać dużo, by pasta nabrała charakteru. Całość doprawiam solą i pieprzem i gotowe. Taką pastę twarogową możecie też wymieszać z drobno posiekaną papryczką chili albo doprawić ostrą mieloną papryką. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możecie do niej dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.

Jak zrobić ekspresowe roladki na przekąskę?

Ekspresowe roladki na przekąskę robię na bazie gotowych placków lawasz. To rodzaj pieczywa pochodzącego z Kaukazu, które można kupić w niektórych piekarniach, a nawet w popularnym dyskoncie. Ma prostokątny kształt i jest delikatniejsze od placków tortilli. Lawasz smaruję pastą twarogową, obkładam plasterkami wędzonego łososia i słupkami świeżego ogórka. Całość zwijam w rulon, schładzam, a potem kroję w plasterki. Te roladki wyglądają bardzo efektownie, a są banalnie proste do przygotowania.

Przepis: Roladki z wędzonym łososiem

Ekspresowa przekąska nie tylko na domówkę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
45 w każdej porcji

Składniki

  • 1 placek lawasz lub 2 placki tortilli
  • 200 g twarogu z wiaderka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 150 g wędzonego łososia w plasterkach

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówDo twarogu dodaj chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany koperek. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ogórek umyj, obierz, pokrój w cienkie słupki. Plasterki łososia możesz pokroić w paski.
  2. Formowanie roladekPlacek lawasz posmaruj dość grubo przygotowaną pastą twarogową. Rozłóż na niej kawałki łososia i słupki ogórka (wzdłuż dłuższego brzegu placka). Całość zwiń w dość ścisły rulon, zaczynając od dłuższego brzegu. Rulon schłodź, a potem pokrój w plastry o szerokości ok. 1,5 cm.

Z czego zrobić podstawę roladek?

Jeśli nie uda wam się kupić pieczywa lawasz, możecie wykorzystać placki tortilli. Są nieco grubsze, a przez to sztywniejsze, ale też bez problemu uformujecie z nich rulon. Domowym zamiennikiem gotowych placków mogą też być cienkie naleśniki. Usmażcie je tylko bez dodatku tłuszczu, a potem wystudźcie.

Czytaj też:
To moje hity na Sylwestra w domu. Robię je błyskawicznie, a znikają jeszcze szybciej
Czytaj też:
Kroję w paski i dodaję do eleganckiej sałatki. To mój sposób na wykorzystanie resztek