Jedni kochają, inni nienawidzą. Jedno jest pewne: sałatka jarzynowa to najpopularniejsza z imprezowych sałatek. I choć podstawowy przepis jest prosty, to z sałatką jarzynową jest jak z bigosem – w każdym domu smakuje inaczej. Nasza propozycja na 11 listopada to doskonała sałatka z dużą ilością gotowanych ziemniaków i składnikiem, który nie każdy wykorzystuje w tego typu sałatkach, czyli jabłkiem.
Jak zrobić sałatkę jarzynową z jabłkiem?
Do sałatki potrzebujesz mieć ugotowane warzywa. Niektórzy dają tu warzywa z gotowania rosołu, inni gotują warzywa specjalnie na sałatkę. Ziemniaki najlepiej ugotować osobno i gotować je w łupinach (czyli zrobić ziemniaki w mundurkach). Zachowają wówczas cały smak.
Jabłko jest tu tym składnikiem, który przełamuje smak gotowanych warzyw, dodaje charakteru i przyjemnej kwasowości. I tu od razu rada: możesz pokrojone w kostkę jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny. To jeszcze bardziej podbije smaki. Do sałatki najlepiej pasują kwaskowe odmiany jabłek. Idealna będzie szara reneta. Czy obierać jabłko do sałatki? Nie ma tu jednej odpowiedzi. Obrane będzie delikatnym, ale wyraźnym akcentem. Ze skórką z pewnością będzie dodatkiem zdrowszym.
Przepis: Sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa z ziemniakami i groszkiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 580 w każdej porcji
Składniki
- 8 ugotowanych ziemniaków
- 2 ugotowane marchewki
- 1 mała ugotowana pietruszka
- 1/4 ugotowanego selera
- 1 puszka groszku
- 1 jabłko
- 1 szklanka majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotowane warzywa oraz jabłko pokrój w kostkę.
- Robienie sałatkiW misce wymieszaj pokrojone składniki, dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dobrze.
Sałatka jarzynowa najlepsza jest, kiedy postoi kilka godzin, a smaki idealnie przejdą. Po takim czasie warto spróbować sałatki ponownie i w razie potrzeby doprawić.
Inne dodatki do sałatki jarzynowej
Co dom, to inne zwyczaje sałatkowe – dlatego właśnie to danie choć proste, to nie zawsze oczywiste. Nasza sałatka z jabłkiem to tylko jedna z wersji. Do sałatki jarzynowej można dodać również gotowane jajka (to popularny składnik), kiszone ogórki, cebulę czy nawet kukurydzę z puszki. Dobrze pasują tu takie dodatki jak pokrojony drobno por (dodaje pikantności) oraz wszelka zielenina, np. natka pietruszki lub koperek.
Czytaj też:
To najlepsze bezmięsne kotleciki. Wystarczy, że masz ugotowane ziemniakiCzytaj też:
Robię tę sałatkę w 15 minut. Pomidory z tym dipem smakują zawsze jak w środku lata
