To najlepszy letni „stek”. Nie uwierzysz, z czym łączę ser feta. Sprawdź, a pokochasz ten smak

To najlepszy letni „stek”. Nie uwierzysz, z czym łączę ser feta. Sprawdź, a pokochasz ten smak

Dodano: 
Stek z arbuza
Stek z arbuza Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Szukasz przepisu na lekkie, orzeźwiające i sycące danie na obiad lub kolację w upalny dzień? Stek z arbuza z fetą i orzechami będzie idealnym wyborem. Zapraszam po przepis.

Stek z arbuza podbił serca i podniebienia mojej rodziny. Latem przygotowuję go nawet kilka razy w tygodniu. Żeby uniknąć kulinarnej nudy, zmieniam rodzaje sera i orzechów, a także wykorzystuję inne dodatki.

Dlaczego warto przygotować stek z arbuza?

Stek z arbuza to doskonała baza smacznego, lekkiego i sycącego posiłku. Letni owoc jest bardzo orzeźwiający, a jego smak pasuje do różnych dodatków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W połączeniu z kremowym i słonym serem feta, chrupiącymi orzechami włoskimi i ziołami (w poniższym przepisie uwzględniłem bazylię cynamonową, miętę i melisę), zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Lekki stek możesz podać nie tylko jako danie główne, ale także przystawkę i przekąskę.

Jak zrobić stek z arbuza z fetą i orzechami?

Przygotowanie pełnego smaku posiłku zajmuje zaledwie kilka minut. Do przepisu możesz użyć arbuza bezpestkowego lub arbuza z pestkami. Ważne, żeby arbuz był dojrzały. Arbuza kroję w grube plastry, a następnie wykrawam krążki (do wykrawania idealnie sprawdzi się metalowy rant lub szklana miska).

Na krążkach arbuza układam pokruszony ser feta, zioła i grubo siekane, lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dla podbicia smaku skrapiam potrawę octem balsamicznym.

Przepis: Stek z arbuza z fetą i orzechami

Lekka przekąska na letnie upały.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni arbuz (ok. 3 kg)
  • 200 g sera feta
  • 10 niełuskanych orzechów włoskich
  • 4 gałązki bazylii cynamonowej
  • 2 gałązki melisy
  • 2 gałązki mięty

Dodatkowo:

  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówArbuza pokrój w grube plastry, a następnie odkrój skórkę nożem lub wykrój kółka za pomocą rantu/miski. Świeże zioła umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek. Orzechy obierz z łupinek, posiekaj i upraż na suchej patelni. Ser feta pokrusz lub pokrój w małą kostkę.
  2. WykonanieWłóż plastry arbuza na talerzach. Na wierzchu wyłóż ser, świeże zioła oraz orzechy włoskie. Skrop steki z arbuza octem balsamicznym.

Steki z arbuza podaję od razu po przygotowaniu.

Opcjonalne dodatki do steków z arbuza

Przepis możesz modyfikować, dodając np. ser gorgonzola, mozzarellę w małych kulkach, ser feta z ziołami lub suszonymi pomidorami, ser burrata, grillowany ser halloumi, a także ser camembert. Bazylię, miętę i melisę możesz zastąpić listkami szpinaku baby, mieszanką sałat, rukolą, roszponką, młodymi listkami buraków, oregano, majerankiem, tymiankiem oraz ulubionymi kiełkami. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi, pistacjami, orzechami arachidowymi, nerkowcami.

Inne dodatki do lekkiej potrawy to np. pestki granatu, jasny i ciemny sezam, prażone pestki słonecznika, prażone pestki dyni, nasiona czarnuszki, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory w zalewie z oliwy z oliwek.

Czytaj też:
W upał zapomnij o gotowaniu. Ta sałatka odświeża ciało i głowę. Zrobisz ją w 15 minut
Czytaj też:
Zawsze robię tę wieprzowinę, gdy nie mam czasu. Rozpływa się w ustach i starcza na dwa dni