Moja rodzina uwielbia sałatki makaronowe z różnymi dodatkami. Zapraszam po przepis na pożywną sałatkę z makaronem kolanka, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą oraz aromatycznym sosem z jogurtu naturalnego.
Dlaczego warto jeść sałatki makaronowe?
Sałatki z makaronem to idealna opcja dla osób, które cenią sobie szybkie i proste przepisy. Wystarczy ugotować makaron (lub użyć makaronu z wczorajszego obiadu) oraz przygotować dodatki i sos. Co więcej, pożywna potrawa niewiele kosztuje, stanowiąc ekonomiczną alternatywę dla sklepowych gotowców.
Sałatki makaronowe dostarczają wielu ważnych składników odżywczych. Potrawa z poniższego przepisu jest bogata w dodające energii węglowodany, białko oraz witaminy i minerały.
Jak zrobić sałatkę makaronową z warzywami?
Do sałatek makaronowych używam wysokiej jakości makaronu z pszenicy durum, który możesz zastąpić makaronem pełnoziarnistym (wówczas sałatka będzie bogatsza w błonnik pokarmowy). Samo przygotowanie smacznej przekąski ogranicza się do ugotowania i odcedzenia makaronu, który przelewam zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, pokrojenia świeżych warzyw oraz odcedzenia warzyw konserwowych z zalewy i połączenia z prostym sosem. Sałatka jest od razu gotowa do podania – nie trzeba jej chłodzić.
Wskazówka: jeżeli chcesz zrobić sałatkę makaronową z warzywami na wynos, to umieść sos w osobnym pojemniku.
Przepis: Sałatka makaronowa z warzywami
Szybka i lekka sałatka na przekąskę i kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 446 w każdej porcji
Składniki
- 150 g suchego makaronu kolanka
- 1 szklanka kukurydzy
- 1 szklanka czerwonej fasoli
- 2 małe cebule szalotki
- 1 mała papryka czerwona
Na sos:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź na sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia.
- Przygotowanie warzywKukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Wskazówka: do sałatki możesz też dodać mieszankę warzyw meksykańskich z puszki/słoika. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki lub kostkę. Cebulę szalotkę obierz i pokrój w cieniutkie krążki lub półplasterki.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz również dodać suszone i świeże zioła np. bazylię, oregano, tymianek lub rozmaryn.
- Łączenie składnikówWymieszaj makaron z warzywami oraz sosem.
Sałatkę z makaronem i warzywami podaję od razu po przygotowaniu. Porcje przekąski dekoruję natką pietruszki.
Opcjonalne dodatki do sałatki makaronowej z warzywami
Warto eksperymentować z różnymi dodatkami, aby odkryć swoje ulubione kombinacje smakowe oraz wykorzystać resztki produktów, które znajdziemy w kuchni. Do sałatki możesz dodać więcej świeżych warzyw np. ogórka zielonego, seler naciowy, ugotowane al dente brokuły, świeże i suszone pomidory, papryczkę chili, konserwowe/ kiszone ogórki, a także sos na bazie np. zalewy z suszonych pomidorów lub aromatyzowanej czosnkiem i ziołami oliwy. Sałatka makaronowa z warzywami stanie się jeszcze bardziej pożywna, gdy dodasz do niej ulubioną wędlinę np. pokrojoną w kostkę szynkę, jajka na twardo lub tuńczyka.