Makaron łączę z warzywami i lekkim sosem. W 15 minut robię tanią i genialną w smaku sałatkę

Makaron łączę z warzywami i lekkim sosem. W 15 minut robię tanią i genialną w smaku sałatkę

Dodano: 
Sałatka makaronowa z warzywami
Sałatka makaronowa z warzywami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Sałatka makaronowa z warzywami jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz świetnie zastępuje niezdrowe przekąski. Możesz ją również podać na lunch lub kolację.

Moja rodzina uwielbia sałatki makaronowe z różnymi dodatkami. Zapraszam po przepis na pożywną sałatkę z makaronem kolanka, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą oraz aromatycznym sosem z jogurtu naturalnego.

Dlaczego warto jeść sałatki makaronowe?

Sałatki z makaronem to idealna opcja dla osób, które cenią sobie szybkie i proste przepisy. Wystarczy ugotować makaron (lub użyć makaronu z wczorajszego obiadu) oraz przygotować dodatki i sos. Co więcej, pożywna potrawa niewiele kosztuje, stanowiąc ekonomiczną alternatywę dla sklepowych gotowców.

Sałatki makaronowe dostarczają wielu ważnych składników odżywczych. Potrawa z poniższego przepisu jest bogata w dodające energii węglowodany, białko oraz witaminy i minerały.

Jak zrobić sałatkę makaronową z warzywami?

Do sałatek makaronowych używam wysokiej jakości makaronu z pszenicy durum, który możesz zastąpić makaronem pełnoziarnistym (wówczas sałatka będzie bogatsza w błonnik pokarmowy). Samo przygotowanie smacznej przekąski ogranicza się do ugotowania i odcedzenia makaronu, który przelewam zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, pokrojenia świeżych warzyw oraz odcedzenia warzyw konserwowych z zalewy i połączenia z prostym sosem. Sałatka jest od razu gotowa do podania – nie trzeba jej chłodzić.

Wskazówka: jeżeli chcesz zrobić sałatkę makaronową z warzywami na wynos, to umieść sos w osobnym pojemniku.

Przepis: Sałatka makaronowa z warzywami

Szybka i lekka sałatka na przekąskę i kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
446 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g suchego makaronu kolanka
  • 1 szklanka kukurydzy
  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 2 małe cebule szalotki
  • 1 mała papryka czerwona

Na sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź na sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia.
  2. Przygotowanie warzywKukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Wskazówka: do sałatki możesz też dodać mieszankę warzyw meksykańskich z puszki/słoika. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki lub kostkę. Cebulę szalotkę obierz i pokrój w cieniutkie krążki lub półplasterki.
  3. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz również dodać suszone i świeże zioła np. bazylię, oregano, tymianek lub rozmaryn.
  4. Łączenie składnikówWymieszaj makaron z warzywami oraz sosem.

Sałatkę z makaronem i warzywami podaję od razu po przygotowaniu. Porcje przekąski dekoruję natką pietruszki.

Opcjonalne dodatki do sałatki makaronowej z warzywami

Warto eksperymentować z różnymi dodatkami, aby odkryć swoje ulubione kombinacje smakowe oraz wykorzystać resztki produktów, które znajdziemy w kuchni. Do sałatki możesz dodać więcej świeżych warzyw np. ogórka zielonego, seler naciowy, ugotowane al dente brokuły, świeże i suszone pomidory, papryczkę chili, konserwowe/ kiszone ogórki, a także sos na bazie np. zalewy z suszonych pomidorów lub aromatyzowanej czosnkiem i ziołami oliwy. Sałatka makaronowa z warzywami stanie się jeszcze bardziej pożywna, gdy dodasz do niej ulubioną wędlinę np. pokrojoną w kostkę szynkę, jajka na twardo lub tuńczyka.