Wystarczy jedna bagietka i kilka dodatków, aby zrobić tę rewelacyjną kolację. Te pyszne grzanki sprawdzają się także podczas imprez i spotkań ze znajomymi czy rodziną, kiedy wszyscy mają ochotę przegryźć coś na ciepło. Wystarczy pokroić bagietkę, ułożyć na kromkach pyszne składniki i włożyć wszystko na chwilę do piekarnika.
Jak zrobić grzanki na szybką kolację?
Te grzanki najlepiej smakują na bagietce, ale jeśli nie masz bagietki, wykorzystaj inne pieczywo. To dobry sposób np. na wykorzystanie czerstwiejących bułek czy chleba.
Do zrobienia grzanek możesz wykorzystać dowolny żółty ser, także resztki serów, które zostały w lodówce. Na takich grzankach świetnie sprawdza się aromatyczny cheddar albo kremowa mozzarella. My proponujemy, aby na grzankach położyć plastry pomidorków oraz odrobinę pesto (może to być dowolne pesto domowej roboty, np. bazyliowe albo pietruszkowe, albo gotowe pesto ze słoiczka).
Ważne, aby kromki skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. To ona nadaje grzankom chrupkości i wpływa na ich smak. Jeśli nie masz takiej oliwy, posmaruj swoje grzanki masłem.
Przepis: Grzanki z serem i pomidorami
Pomysł na pyszne grzanki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 912 w każdej porcji
Składniki
- 1 bagietka
- 200 g sera żółtego w plasterkach
- 10 pomidorków z gałązki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki pesto
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzanekBagietkę pokrój na dość grube kromki i obficie skrop je oliwą. Na każdej połóż plaster sera i plasterki pomidorków. Dopraw solą, pieprzem, oregano. Na wierzch grzanek wyłóż odrobinę pesto.
- Pieczenie grzanekPiecz grzanki ok. 7-10 minut w temperaturze 200 stopni.
Inne pomysły na grzanki z serem
Grzanki z serem z tego przepisu możesz przygotować również z innymi dodatkami. Możliwości tak naprawdę ogranicza wyobraźnia i to... co akurat masz w lodówce. Na grzankach świetnie sprawdzą się plasterki wędliny, pieczarki (w plasterkach albo starte na grubych oczkach tarki), ale też oliwki, kapary, kolorowa papryka, plasterki cebuli.
Na grzanki można wyłożyć zielone pesto, jak proponujemy w przepisie, ale może to być też czerwone pesto z suszonych pomidorów lub dowolny sos z pomidorów czy papryki. Może to być także keczup albo sosy jogurtowe, np. czosnkowy lub ziołowy.
Czytaj też:
Do tych szpinakowych roladek używam wartościowego składnika. Są pożywne i świetnie smakująCzytaj też:
Do mielonych dodaję serowe nadzienie. Zrób te soczyste kotlety i zaskocz rodzinę mistrzowskim smakiem