Sałatka z makaronu i prostych dodatków to ekspresowe w przygotowaniu danie, które wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżo ugotowanego i wystudzonego makaronu oraz makaronu, który pozostał z wczorajszego obiadu. Po ten przepis lubię sięgać, gdy brakuje mi czasu, a chcę podać coś pysznego i pożywnego.
Jaki makaron wybrać do sałatki?
Makarony różnią się nie tylko pod względem kształtu, ale także jakości. Do sałatki najlepiej wybrać makaron z pszenicy durum, który nie rozpada się w czasie mieszania składników sałatki. Moja rodzina najbardziej lubi sałatki z makaronem świderki, kolanka lub pióra, ale możesz również użyć mniejszych makaronów np. mini kokardek, mini muszelek i makaronu orzo (makaron, który kształtem przypomina ryż). Wskazówka: jeżeli chcesz podnieść wartości odżywcze sałatki z makaronem, to polecam ugotować makaron pełnoziarnisty, który zawiera sporo błonnika pokarmowego.
Jak zrobić sałatkę z makaronu?
Robię sałatkę z makaronu, tuńczyka, świeżych i konserwowych warzyw, a także dresingu na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Możesz „odchudzić” danie, zastępując tuńczyka w oleju tuńczykiem w sosie własnym lub wodzie oraz zastępując sos jogurtowo-majonezowy sosem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Wskazówka: jeżeli nie masz marchewki konserwowej, to dobrze sprawdzi się również ugotowana marchewka z wywaru na zupę/marchewka z rosołu oraz pokrojona w kostkę surowa marchew, którą wystarczy krótko podgotować w lekko osolonej wodzie.
Do sałatki z makaronu dodaję również zieloną sałatę karbowaną, którą możesz zastąpić np. sałatą masłową, rzymską, lodową lub miksem sałat, pomidorki koktajlowe i słodką kukurydzę.
Przepis: Sałatka z makaronu, tuńczyka i warzyw
Pożywna, smaczna i ładnie wyglądająca sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suchego makaronu świderki
- 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej
- 2/3 szklanki marchewki konserwowej
- 12 pomidorków koktajlowych
- 5 liści sałaty zielonej karbowanej
- 1 mała puszka kukurydzy
- sól i pieprz
Na sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente, w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź na sitku, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie dodatkówTuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Marchewkę i kukurydzę odsącz z zalewy. Pomidorki koktajlowe oraz sałatę umyj i osusz. Pokrój pomidorki w ćwiartki, a sałatę porwij na małe kawałki. Aby przygotować sos, w małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem i sokiem z cytryny.
- Łączenie składników i przyprawianieW dużej misce umieść ostudzony makaron, kawałki tuńczyka, pomidorki koktajlowe, marchewkę, kukurydzę oraz sos. Delikatnie wymieszaj składniki, żeby równomiernie się rozłożyły i dopraw sałatkę z makaronu do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Porada: jeżeli chcesz, żeby sałatka z makaronu była bardziej treściwa, to proponuję dodać do niej również zielonego ogórka, ogórka kiszonego lub konserwowego, kolorowe papryki, selera naciowego, fasolę z puszki lub groszek. Sałatka zyska bardziej wyrazisty smak, jeżeli dodasz do niej również białą lub czerwoną cebulę i odrobinę świeżego/granulowanego czosnku.
Sałatkę z makaronu pozostawiam na 10 minut w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły. Wskazówka: możesz udekorować sałatkę przed podaniem świeżymi ziołami np. rozmarynem, oregano lub bazylią. Dobrym dodatkiem do sałatki z makaronem, tuńczykiem i warzywami jest również natka pietruszki.
Czytaj też:
Do pora dorzucam tani owoc. W 5 minut mam gotową sałatkę, która zachwyca smakiemCzytaj też:
Z gotowych placków i taniego mięsa robię pożywną przekąskę. Podaję ją często na kolację